h i r d e t é s

Népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról Ujhelyi István

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról Ujhelyi István

2022. augusztus 07. - 11:48

Az MSZP EP-képviselője szerint a kormány hozzáállása miatt nemcsak az uniós forrásoktól eshetünk el.

Ujhelyi István - Forrás: Ujhelyi István Facebook oldala

Népszavazást kezdeményezek az uniós tagságunk megerősítéséről!

– írja vasárnap reggeli, hosszú Facebook-posztjában Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője úgy fogalmaz, hogy erre azért van szükség, mert soha „ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük.” Ujhelyi szerint a kormánypárt az uniós kilépést készíti elő, ezért szükséges a megerősítő referendum. „Orbán Viktor és a Fidesz a szabadságharcos pávatánc végét járja, az elmúlt években tényleg elmentek a falig, de ott nem kézfogás várta őket (ahogy Orbán remélte Tusványoson), hanem egy kemény betonfal.”

A következő napokban hivatalosan is be fogom nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” A hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő kérdés.

A politikus emlékeztet:

Jövőre lesz kereken húsz éve, hogy Magyarország polgárai szavaztak az EU-hoz való csatlakozásról. Akkor 83 százalékos arányban, több mint hárommillió ember szavazatával döntöttünk az európai közösséghez való tartozásról. Minden felmérés azt mutatja, hogy a magyar emberek többsége – annak ellenére is, hogy a Fidesz támogatói közül ma már minden ötödik (!) kilépnie az EU-ból – még mindig és egyre jobban bízik az Unióban, sokkal jobban, mint saját kormányukban.

(24.hu)