h i r d e t é s

Nevet változtat a Shell

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nevet változtat a Shell

2021. november 16. - 07:39

Több mint 100 év után elhagyja a Royal Dutch-ot nevéből a Shell, a jövőben már csak Shell néven fog működni az olajipari óriás. Ezzel egyidőben a vállalat bejelentette, hogy adózási okokból Hollandiából az Egyesült Királyságba teszi át a székhelyét. - írja a Portfolio

A kép illusztráció! - Forrás: piqsels.com

A „ROYAL DUTCH” 1907 ÓTA RÉSZE VOLT A SHELL NEVÉNEK.

A holland kormány a bejelentésre reagálva elmondta, hogy a Shell költözési terve kellemetlen meglepetést okozott számukra. Pedig a Shell és Hollandia kapcsolata nem volt felhőtlen. A legnagyobb holland állami nyugdíjalap, az ABP múlt hónapban közölte, hogy minden befektetésétől megválik, aminek köze van a fosszilis energiahordozókhoz, köztük a Shell-részvényeitől is. Májusban pedig a holland bíróság arra kötelezte a Shellt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó terveit pörgesse fel a párizsi klímaegyezmény céljának teljesítése érdekében. Az olajvállalat akkor azt közölte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A Shell változtat a részvénystruktúrán is, amivel eddig a 15 százalékos osztalékadót igyekezett elkerülni Hollandiában. A vállalat indoklása szerint a jelenlegi, komplex struktúra korlátozó és nem tartható fenn hosszú távon. Hozzáteszik, hogy az átstrukturálás növeli a saját részvény visszavásárlások lehetőségét.

AHHOZ, HOGY A KÖLTÖZÉS ÉS A NÉVVÁLTOZTATÁS MEGTÖRTÉNJEN, MÉG A RÉSZVÉNYESEK HOZZÁJÁRULÁSA SZÜKSÉGES, A RÉSZVÉNYESEK 75 SZÁZALÉKÁNAK EL KELL FOGADNIA A DECEMBER 10-I KÖZGYŰLÉSEN A DÖNTÉST.

A Shell részvényeivel továbbra is lehet majd kereskedni az amszterdami és a New York-i tőzsdén is. A papírok ma 1,5 százalékos pluszban állnak a londoni tőzsdén. (Reuters) / Portfolio

Címkék: