h i r d e t é s

Nincs megállás: újabb rekordot állított be itthon a lakáshitelezés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nincs megállás: újabb rekordot állított be itthon a lakáshitelezés

2021. július 01. - 12:53

Március és április után újabb rekordot állított be a lakáshitelezés Magyarországon – derült ki az MNB csütörtök reggeli adataiból. A személyi kölcsönök már majdnem visszakúsztak a válság előtti szintre, a ma kétéves babaváró esetében viszont továbbra sem látszik visszapattanás.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A 120 milliárd forintot is meghaladta a lakáshitelek folyósítása májusban – derül ki a Magyar
Nemzeti Bank csütörtök reggeli közléséből.

"A lakáshitelezés immár harmadik hónapja dönt rekordot, a májusi magas folyósítási összeg
pedig már túlmutat a válságból való kilábaláson is
" – közölte Varga Zsombor, a Bank360
elemzője.

Az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök volumene tovább növekedett, ezzel pedig közel került a válság előtti szinthez a hiteltípus folyósítása. A július elsején kétéves babaváró kölcsönök folyósítása viszont ismét mérsékelt maradt.

Az új rekord: 120,2 milliárd

Lakáshitelből 120,2 milliárd forintot helyeztek ki összesen a bankok 2021 májusában. Már a márciusi és áprilisi lakáshitelezés is korábban nem látott szinteket ért el, a májusi azonban még ezeket is meghaladta, nagyjából 15 milliárd forinttal volt magasabb az előző hónapokban rekordnak számító összegeknél. Így éves szinten már közel megduplázta számait a lakáshitelfolyósítás, a januári mélyponthoz képest pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt. Idén tavasszal a hitelek segítségével többet költöttek a magyarok lakáscélra, mint korábban bármelyik negyedévben.

A személyi hitel már csak egy lépésre a válság leküzdésétől

A személyi kölcsönöket tavaly márciusban nagyon megütötte a koronavírus-járvány és a THM-plafon, így a hiteltípus a válságban szinte végig csak kereste a visszakapaszkodást.
Most májusban viszont nagyon közel került a személyi kölcsön a teljes korrekcióhoz, hiszen a 42,2 milliárd forintos folyósítás már csak néhány milliárd forinttal marad el a gazdasági válság előtti értékektől. Éves szinten ezzel több, mint kétszer annyi személyi hitelt folyósítottak a bankok a tavaly májusi, lezárásokkal terhelt hónaphoz képest, az idén áprilisi folyósítást pedig 13,2 százalékkal haladta meg a hiteltípus.

Ismét közepes a babaváró

A ma kétéves babaváró hitelek viszont nem tudtak javítani májusban, a 48,9 milliárd forintos folyósítás ugyanis 1,6 százalékkal elmaradt az előző havi szintén nem kiemelkedően magas értéktől. Éves szinten 4,7 százalékkal javított a babaváró kölcsön, de továbbra sem látszik, hogy a válság előtti szint elérhető lenne.