h i r d e t é s

Elpasszolta a főügyészség a Kövér kontra RTL Klub ügyet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elpasszolta a főügyészség a Kövér kontra RTL Klub ügyet

2015. december 08. - 13:33
0 komment

A főügyészég úgy ítélte meg, hogy az RTL Klub parlamenti kitiltása ügyében "feltételezett tettesként kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy (magyarán Kövér Lászó) jöhet szóba", ezért átdobták az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Közben az RTL Klub vezetése levélben kérte a példátlan szankció feloldását, a házelnök hivatala azonban napok óta nem válaszol.

A Fővárosi Főügyészség a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította a Párbeszéd Magyarországért (PM) feljelentését az RTL Klub parlamenti kitiltásával kapcsolatban - tudatta a párt keddi közleményében.

A PM hivatali visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tette meg a feljelentését, a fővárosi nyomozóhivatal megítélése szerint  azonban a "feljelentés tárgyává tett cselekmény feltételezett tetteseként kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy jöhet szóba, ezért a feljelentés elbírálása a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik”. Levelében valószínűleg Kövér László házelnökre utal a nyomozóhatóság - írja a hvg.hu.

A párt szerint hivatali visszaélés történt, amelynek egyértelmű célja, hogy hátráltassa a kormánnyal szemben kritikus sajtó munkáját. A sajtómunkatársak által elkövetett vélt szabálytalanság nem áll arányban a rájuk kivetett példátlan szankcióval - közölték.

A PM az alapjogi biztost is megkereste az ügyben, mert álláspontjuk szerint a kitiltás sérti az Alaptörvény sajtószabadságra vonatkozó passzusait. A házelnök ugyanis nem szabályozta, hogy meddig marad büntiben az RTL Klub, illetve milyen jogorvoslati lehetőségek állnak a csatorna rendelkezésre.

Kövér talán a héten válaszol

Közben a keddi Népszabadság arról írt, hogy a házelnök hivatal napok óta nem válaszol arra a levélre, amelyben az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert kérte Kövér Lászlót, hogy oldja fel a szankciót. Kotroczó a lapnak azt mondta, azért tiltották ki a kollégáit, mert tették a dolgukat: kérdeztek. A szabályokat szerinte éppen azért hozta a parlamenti apparátus, hogy akadályozza az újságírók munkáját. A házszabályban Kotroczó nem talált olyan passzust, amely kitiltással szankcionálná a szabályszegést.

Kövér László a héten válaszol Kotroczó Róbertnek, de nem tudni, visszavonja-e az RTL Klub büntetését - mondta a lapnak Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Kövér húzása miatt az RTL Klub nem vesz részt a kormánypártok karácsonyi sajtófogadásain. Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint a kitiltás még az illiberális demokráciában is szokatlan túlkapás, és ha a csatorna a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulna, nagy eséllyel megnyerné a pert. Strasbourgban korábban már elmarasztalták Kövér Lászlót, mert a bíróság szerint jogtalanul bírságolta meg az LMP-seket, amikor "Loptok, csaltok, hazudtok" táblával tiltakoztak a parlamentben.

Mint arról beszámoltunk, az RTL-esek november 20-a óta nem léphetnek be a T. Házba, mert Kövér szerint vétettek a parlamenti rend ellen, amikor be akartak jutni Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatójára. Az eseményről menet közben derült ki, hogy nem tájékoztató, hanem sajtónyilatkozat, és nem nyilvános esemény, bár a közszolgálati tévé tudósíthatott róla. Kövér határozata szerint a csatorna munkatársai addig nem léphetnek be a Parlamentbe, amíg nem garantálják, hogy a jövőben nem lesz szabályszegés.

 

hvg.hu