h i r d e t é s

Nyár idő, helyenként egy-egy záporral

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyár idő, helyenként egy-egy záporral

2023. május 30. - 05:37

Kedden a kora nyárias időben sokfelé lehet zápor és zivatar is, változékony időt tapasztalhatunk május utolsó napjaiban!

A napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és több helyen kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Sokfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 8 és 16, délután 24 és 29 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Melegrekord: 34,4 fok Körösszakáll, 2005

Hidegrekord:
-0,7 fok Kékestető, 1966

Szerdán az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk déli felén viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és helyenként átmeneti záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet. Délutánra 25 és 30 fok közé melegedhet a levegő.

Orvosmeteorológia

Nem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság továbbra is jelentkezhet.
Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.
Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.
A napos időszakok jó hatással lesznek a hangulatra, közérzetre.
A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.