h i r d e t é s

Okos megoldások a tetőtérbe

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Okos megoldások a tetőtérbe

2021. február 25. - 18:06

Így hozza ki a legtöbbet otthonteremtési támogatásából

A január elsejétől életbe lépett új otthonteremtési program keretében a családok akár 10
millió forint támogatást is igényelhetnek a tetőterek beépítéséhez, többgenerációs otthonok kialakítására. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint azonban a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt számos fontos, tudatos döntést kell meghozni annak érdekében, hogy egy élhető, funkcionális és minden igényt kielégítő családi fészek legyen a végeredmény.

Szakértő bevonása már a tervezési szakaszban is szükséges

Otthonunkat hosszú időre, akár egy életre is építhetjük, így rendkívül fontos, hogy átgondolt
tervek alapján, magas minőségű építőanyagok használatával készüljön.

A tetőtér beépítése ráadásul összetettebb feladat, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk, hiszen jó elosztású, funkcionális tereket kell kialakítanunk egy meghatározott négyzetméteren úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük a holttereket. Mindeközben arra is törekednünk kell, hogy a hasznos alapterület minél nagyobb legyen, így az ingatlan értéke is növekedni tudjon. A jogszabályban foglaltak szerint ugyanis csak azok a területek számíthatók ebbe, ahol a belmagasság legalább 1,90 méteres” - mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint rendkívül fontos éppen ezért, hogy már a tervezési fázisba is bevonjunk építész, illetve belsőépítész szakértőket.

Magas minőségű belső szigetelőanyagok, parketta-szigetelés

A kész tervekkel a kezünkben a beépítendő, illetve felhasználandó építőanyagok kiválasztásában is érdemes tanácsokat kérni. A tetőtereket ugyanis a homlokzati hőszigeteléssel ellentétben belülről is szükséges szigetelni. Az anyagválasztás során magas minőségű, energiahatékonyságot garantáló, ugyanakkor vékonyabb kivitelű hőszigetelő megoldást ajánlott használni annak érdekében, hogy az élettér, illetve a belmagasság ne csökkenjen le drasztikusan. Érdemes az építőanyag-kereskedésekben a különböző tetőtéri szigetelőanyagokról tájékozódni, és az adott tetőtér sajátosságait figyelembe véve választani, ugyanis ma már a klasszikus kőzetgyapot és üveggyapot mellett további, energiahatékonyságot fokozó szigetelési megoldások is elérhetőek:  ilyen például a  PIR vagy PUR keményhab tábla, amellyel megszakítások nélküli, összefüggő, homogén, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel.

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint tudatos építőanyag vásárlással rendkívül sokat tehetünk környezetünk védelméért, az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is és jelentős lépésekkel kerülhetünk közelebb a mindannyiunk számára fontos fenntarthatósági célok eléréséhez, egy élhetőbb világért.

 „Az energiahatékonyság mellett számos érv szól. Alapelvünk, hogy a házra hosszútávú befektetésként kell tekinteni, így az építőanyagválasztáskor nem a pillanatnyi szabályozást, hanem az évtizedekre fennálló előnyöket érdemes figyelembe venni” – mondják. Hozzáteszik, a hőszigeteléssel és más energiatudatos megoldással nem csak jelentős mértékű rezsiköltséget takaríthatnak meg az ingatlantulajdonosok, de a befektetés azonnal meg is térülhet azáltal, hogy az ingatlan értéke nő.

A tetőterek szigetelésekor gyakran elfelejtik, vagy nem kap kellő hangsúlyt a padló hangszigetelése, ugyanakkor egy többgenerációs családi ház esetében különösen fontos az, hogy a földszinten élő szeretteink nyugalmát garantálni tudjuk még akkor is, ha a tetőtérben a gyerekek szaladgálnak, játszanak” - mutatnak rá a szakértők. Hozzáteszik: a hangszigetelő padlóalátétek segítségével a zaj nagymértékben csökkenthető vinyl és laminált padló, valamint padlószőnyeg esetében is.

Ablakválasztás szempontjai

Nem mindegy az sem, hogy a tetőtérbe milyen ablakokat építünk be. Az energiahatékonyság mellett a biztonság a másik legfontosabb szempont. „A gyerekek miatt mindenképpen ajánlott olyan nyílászárót választani, amely biztonsági, rétegragasztott üveggel van ellátva, a kilincsei pedig fent találhatók” - húzzák alá az újHÁZ Centrum tanácsadói, akik kiemelik azt is, hogy az egyes helyiségekben más-más ablaktípus lehet praktikus. Magas páratartalom esetén - így konyhákba és fürdőszobákba – poliuretán bevonatú változatok ajánlottak, a legnaposabb helyiségekbe pedig olyan ablakok beépítését javasolják, amelyek jó hőtartó képességgel rendelkeznek, így segítségükkel nyáron a tetőtér kevésbé fog átmelegedni. Ezek rendkívül jól kiegészíthetők az igényeknek és az ízlésnek leginkább megfelelő árnyékolókkal, melyekből ma már egészen speciális típusok találhatóak: mint például a fényzáró roló, amely szinte teljesen lezárja a fényt, vagy a fényzáró energiaroló, amely a tetőablak hőszigetelő képességét is javítja. De választhatunk tetőtéri ablakunkra a klasszikus redőnyt vagy annak speciális formáit, mint például a hálós redőny. Egy külső hővédő roló pedig akár 76%-kal mérsékeli a besugárzó hőt és akár 5 fokkal is hűvösebb lehet a levegő a szobában.