h i r d e t é s

Olyan exobolygókat azonosítottak, ahonnan láthatják, hogy a Földön létezik intelligens civilizáció

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Olyan exobolygókat azonosítottak, ahonnan láthatják, hogy a Földön létezik intelligens civilizáció

2020. október 25. - 07:28

Jelenleg több mint ezer Föld-szerű exoplanéta található a Tejútrendszerben, melyek feltételezhető lakói képesek lehetnek felfedezni a bolygónkat.

A kép illusztráció! - Forrás: NASA

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy mindegyik exobolygó 300 fényéves távolságon belül helyezkedik el hozzánk képest, és nagyjából ugyanolyan messze keringenek anyacsillaguktól, mint a Föld a Naptól.

Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem csillagász professzora és a kutatás társszerzője elmondta, azt szerették volna megállapítani, vajon hány Naprendszeren kívüli lakható égitest létezik, ahonnan megfigyelhetnek minket a rajtuk lakó intelligens élőlények: "Ha a földönkívüli asztronómusok szintén élet nyomai után kutatnak, akkor egy apró kék pöttyre bukkanhatnak, amely bioszférával rendelkezik. Sokszor még a közeli csillagokat is látjuk távcsövek vagy űrteleszkópok nélkül, ezért bármi lehetséges."


A kép illusztráció! - Forrás: Space.com

Az úgynevezett tranzit-eljárásnak köszönhetően ki lehet számolni a különböző égitestek nagyságát. Ezt úgy teszik, hogy lemérik a központi csillaghoz mért távolodását az idő függvényében, a hozzánk eljutó fény elemzésével pedig ki lehet mutatni, hány százaléka maradt árnyékban, így nagyjából képesek megbecsülni az asztrofizikusok az exobolygók kémiai összetételét is.

Ez talán az egyik legjobb módszere a Naprendszeren kívüli objektumok beazonosításához, ezért nem kizárt az sem, hogy egy hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő idegen civilizáció szintén alkalmazhatja a technikát.

Az univerzum viszont egy emberi ésszel felfoghatatlan kiterjedésű űr, ebből kifolyólag érthető, hogy az exoplanéták egy kisebb hányada tartózkodik csak olyan távolságban, hogy még használni lehessen a tranzit-metódust.

Joshua Pepper, a Lehigh Egyetem fizikusa, egyben a tanulmány másik szerzője elmondta, a NASA TESS-katalógusa komoly segítséget nyújtott abban, hogy felderítsék a szóban forgó exoplanétákat: "Az ezer detektált csillag körül keringő bolygók bármelyikéről látszik a Föld és a Nap tranzitja, így ha intelligens létformák után kutatnak, és jeleket küldenének felénk, akkor tudnánk, az univerzum mely pontjairól számíthatunk ezekre az üzenetekre." (liner.hu)