h i r d e t é s

Olyan utat építenek Svédországban, ami vezetés közben tölti az elektromos autókat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Olyan utat építenek Svédországban, ami vezetés közben tölti az elektromos autókat

2023. május 14. - 17:33

Céljuk szerint 2025-ben már átadnák, 2035-ig pedig további háromezer kilométernyi utat villamosítanának.

Forrás: The Guardian

Az Európai Unióban nemrég ambiciózus klímacélokat fogadtak el: 2035-től kezdve minden értékesített autónak zéró széndioxidkibocsátásúnak kell lennie. Az EU-ban sok tagállam ezt az elektromos autókban látja, míg Németország vezetésével sokan a belső égésű motorral hajtott járműveket hajtó üzemanyaggal próbálkoznának.

Azonban előbbi csoporthoz tartozik Svédország, ami jelenleg egy igen sci-finek tűnő célt tűzött ki maga elé: 2035-IG 3000 KILOMÉTERNYI UTAT SZERETNÉNEK ÉPÍTENI, AMI VEZETÉS KÖZBEN TÖLTI AZ ELEKTROMOS AUTÓKAT.

A skandináv állam úttörő szerepet szán magának a villamosított utak területén, mivel számos kísérleti projekt fűzödik hozzájuk, például a világ első ideiglenes elektromos útja – számol be róla az Euronews.

A lapnak megszólalt a svéd közlekedési hivatal, a Trafikveret stratégiai fejlesztésének az igazgatója. Jan Petterson szerint a jövő az utak villamosítása, szerinte ezzel lehet leginkább csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

Hogyan működne?

A projekt jelenleg még a beszerzési fázisban van, de úgy tervezik, az első szakaszt már 2025-ra megépítik. Ez az E20-as út lenne, ami Hallsberget és Örebrot, két logisztikai szempontból fontos várost kötne össze.

UGYANAKKOR AZT MÉG NEM TUDJÁK, HOGY MILYEN TECHNOLÓGIÁVAL OLDANÁK MEG A TÖLTÉST, UGYANIS HÁROM MŰKÖDŐKÉPES OPCIÓT IS VIZSGÁLNAK.

A három létező technológia

  • egy felsővezeték-rendszer kiépítése,
  • egy földi vezetőrendszer,
  • vagy egy induktív rendszer. 

A felsővezeték-rendszer hátránya, hogy azt valószínűleg csak buszok vagy nagyobb teherautók tudnák csak használni, míg ha a földön oldanák meg, akkor pedig például azt sínekkel lehetne megoldani.

A lap megjegyzi, Svédországban már 2018-ban kipróbálták az ilyenfajta utat, ami a stockholmi Arlanda reptér és Rosersberg között húzódott mintegy két kilométer hosszan, míg 2020-ban Visby városában a buszok és teherautók számára építettek ilyet.

Petterson szerint az ilyen jellegű utak több okból is fontosak: egyrészt így nem kell megállniuk tölteni, a jelenlegi töltési rendszer pedig nem bírná a növekvő igényt. Emellett a folyamatos, vezetés közbeni töltéssel nő a hatótávolság, RÁADÁSUL HA TECHNOLÓGIA MŰKÖDIK, AKKOR A JÁRMŰVEKRE KISEBB AKKUMLÁTOROK IS ELEGENDŐEK LENNÉNEK.

A lap egy tanulmányra hivatkozva megjegyzi, ahhoz, hogy Svédországban hatékonyan lehessen elektromos autóval közlekedni, az úthálózat mindössze 25 százalékát kéne villamosítani – azzal már nagy távokat lehetne megtenni az országban.

A világon egyébként nem csak Svédországban vannak ilyen utak: Svédországhoz hasonlóan Németországban is évek óta vannak ilyen útszakaszok, míg Franciaországban most kezdi meg a kísérleti projektjét. (Index)