h i r d e t é s

Ónos eső, havazás, mínuszok várnak ránk a következő napokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ónos eső, havazás, mínuszok várnak ránk a következő napokban

2015. február 03. - 12:17
0 komment

A keddi nyugodtabb, szárazabb időjárást követően a hét közepétől ismét mozgalmasabb, csapadékos napok következnek, délnyugat felől ugyanis egy mediterrán ciklon húzódik térségünk fölé.

Szerdára virradóra országszerte megnövekszik a felhőzet, és reggeltől délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék: ez nagyrészt hó lesz, de az Alföld déli, délkeleti felén havas esőre, a határ közeli területeken esetleg esőre is számítani kell, sőt reggel délnyugaton ónos eső sem kizárt. Több csapadék az ország déli, délkeleti kétharmadán várható hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Paks-Szolnok-Debrecen tengely mentén akár 5-10 centi vizes, tapadó hó is hullhat. A csúcshőmérséklet -1 és +5 fok között alakul - jelenti az Időkép.

Csütörtökre virradóra ez a csapadékzóna északkelet felé távozik, fagyos lesz a reggel, a hóval borított, átmenetileg derültebb tájakon ismét előfordulhat -7, -9 fok, majd napközben délnyugat felől érkezik az újabb csapadék-utánpótlás. Ennek halmazállapota a magasban fölénk áramló enyhébb levegőnek köszönhetően még meglehetősen bizonytalan. Valószínűleg nyugaton és az északi határhoz közel eső területeken végig havazni fog, ugyanakkor máshol az országban átmenetileg havas esőre, esőre kell készülni. Egyre többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északkeleti szél, így a havazás által érintett területeken hófúvások is kialakulhatnak.

Pénteken a ciklon hátoldalára kerülünk, egyre hidegebb levegő áramlik majd hazánk fölé, így a csapadék halmazállapota egyre többfelé vált majd át hóba, legkésőbb keleten, délkeleten, így szombat reggelre többfelé vastag hótakaró alakulhat havas tájra ébredhetünk. Erős marad a szél, így továbbra is számítani kell hófúvásokra.

Szombaton már kevesebb lesz a csapadék, de kisebb havazás, hózápor szórványosan továbbra is kialakulhat és a légmozgás is élénk, erős marad.

 

hvg.hu

{flike}