h i r d e t é s

Orbán: az emberek elégedettek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán: az emberek elégedettek

2016. május 02. - 10:11
0 komment

Az alkotmány jól működik. Pont.

Forrás: HVG.hu

Senki nem kényszerítheti Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Expresso című portugál lapnak adott interjúban - írja az MTI.

A kormányfő védelmébe vette Magyarország alaptörvényét, valamint azt, hogy visszautasította a menekültek szétosztási tervét és kerítést építtetett a határon. Álláspontja a migránshelyzetről teljesen eltér az Európai Bizottságétól, nem gondolja, hogy a migráció megoldhatja a demográfiai és gazdasági nehézségeket - mondta a miniszterelnök.

Magyarország a szerb, a horvát és a román határon is védelmezi az EU-t, ezzel érvényt szerez a schengeni egyezménynek, mégis kritizálják. Magyarország megpróbálta határzár nélkül megoldani a helyzetet, a migránsok azonban ezt "nem fogadták el", ezért kellett "falakhoz" folyamodni - magyarázkodott Orbán.

Jó ötlet volt fizetni

A Törökországgal kötött megállapodás a miniszterelnök szerint szükséges, és támogat minden olyan állammal megkötött kétoldalú egyezményt, ahonnan menekültek érkezhetnek Európába. Fizetni is jó döntés volt a törököknek, mert egyedül nem tudják kezelni a migrációs nyomást - jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a migránsok sok biztonságos országon át akarnak haladni, hogy eljussanak Németországba, pedig a nemzetközi jog nem engedi az "á la carte" menekülteket. Ezeknek az embereknek el kell fogadniuk az első biztonságos országot, amelybe eljutnak. Tiszteletben kell tartanunk a méltóságukat, menedéket kell biztosítanunk nekik, de ez nem jelenti, hogy választhatnak, hová akarnak menni - hangsúlyozta.Orbán szerint a Schengen 2.0 javaslatának lényege, hogy minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az EU-n kívül kell lennie.

Mindenre készen állunk, kivéve arra, hogy a program részesei legyünk

Magyarország számára az a fontos, hogy a kvóta önkéntes legyen. "Pénzt küldtünk a törököknek, magyar határőröket küldtünk Görögországba, és mindenre készen állunk, kivéve arra, hogy a program részesei legyünk" - hangsúlyozta.

Az összes szabályt és törvényt be kell tartani, ha valaki Magyarországra akar jönni, el kell mennie a hivatalos határátkelő helyre, és be kell mutatnia a személyazonosító iratait. Azok, akik ezt nem teszik meg, bűncselekményt követnek el - tette hozzá.

Ezek az emberek bosszút akarnak állni

"Van összefüggés a migránsok és a terrorizmus között. Európa hadban áll azokkal az országokkal, még magyar csapatok is harcban állnak Irakban, Afganisztánban... Nincsenek jelen Szíriában, de vannak ott más európai országok. Sokan azok közül, akik ezekben az országokban élnek, ellenségnek tartanak minket, európaiakat, akár tetszik ez nekünk, akár nem" - jelentette ki a miniszterelnök. Ezek az emberek "bosszút akarnak állni" az európai országokon. Fel tudják használni a migránshullámot, ahogy ezt a terroristatámadások már bizonyították - emelte ki.

Orbán leszögezte: a szabad mozgás az EU legfontosabb része, ezért is kell megvédeni a külső határokat. "Aki a szabad mozgás híve, annak a falakat és határellenőrzést is támogatnia kell, ez a magyar álláspont".

Az EU nem a Szovjetunió

Orbán nem tart attól, hogy az unió szankcionálja Magyarországot, mert az EU nem a Szovjetunió. Az unió alaptörvénye kimondja, hogy minden, az alkotmányos identitásra vonatkozó döntés a tagállamok hatáskörébe tartozik, tehát ha egy kötelező kvótarendszert akarnak bevezetni, meg kell változtatniuk ezt a jogszabályt.

"Ezt lehetetlennek tartom, tehát senki sem erőltethet ránk olyasvalamit, amit a magyar nép nem akar" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán "csak mosolyogni tud" azon, hogy sokan autokratának tartják. Nem ért egyet azzal a véleménnyel, amely szerint Magyarország alaptörvénye csorbítja az Alkotmánybíróság hatáskörét és a legfelsőbb bíróság fölé helyezi az Országgyűlést.

Egy demokráciában a népé a vezető hatalom, amely megválasztja az Országgyűlés tagjait, akik döntéseket hoznak. Magyarországon és az EU összes tagállamában a bírósági vezetők többségét a parlament választja meg, nincs ezzel semmi gond - jelentette ki.

Az emberek elégedettek

Orbán szerint a kereszténység olyan hagyomány, amelyet tiszteletben kell tartani, mert nélküle "nem éltük volna túl az elmúlt ezer évet". 
"Úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot." (...) A Polgári törvénykönyv szerint (...) a homoszexuálisok "csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot - mondta a miniszterelnök.

"Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. (...) Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat" - jelentette ki Orbán.

Magyarországon már négy éve elfogadták az alaptörvényt, és az emberek elégedettek. Senki sem akar változtatni a szabályokon, vagyis az alkotmány jól működik - mondta a miniszterelnök. (MTI)