h i r d e t é s

Orbán barátjának hívei nehezen viselik a vereséget

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán barátjának hívei nehezen viselik a vereséget

2022. december 13. - 11:56

Bolsonaro hívei törnek-zúznak, járműveket gyújtanak fel, nehezen viselik, hogy nem az ő jelöltjük nyerte a választásokat.

Jair Bolsonaro és Orbán Viktor Budapesten, 2022 februárjában - Fotó: AP

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil exelnök támogatói hétfőn megpróbálták megszállni a szövetségi rendőrség fővárosi székházát Brazíliában - tudósít a Reuters. 

A volt elnök hívei - akik közül sokan a jellegzetes sárga nemzeti futballmezben vagy brazil zászlókba burkolóztak - összecsaptak a biztonsági erőkkel a rendőrkapitányság épületében. A rendőrség kábító gránátokat és könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a tömeget. A közelben buszokat és autókat gyújtottak fel a tüntetők.

A rendőrség közölte, hogy a fővárosi biztonsági erők támogatásával fékezik meg a zavargásokat. Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy őrizetbe vettek egy Bolsonaro-hívőt, aki állítólag „antidemokratikus cselekedeteket” szervezett. 

Hétfőn a szövetségi választási bíróság (TSE) hitelesítette Bolsonaro baloldali riválisának, Luiz Inacio Lula da Silvának október 30-i elnökválasztási győzelmét. Délután a volt elnök több száz támogatója gyűlt össze az elnöki rezidencia előtt, s katonai beavatkozást sürgettek. A politikus csatlakozott hozzájuk egy nyilvános ima erejéig, de nem szólt hozzájuk. (Népszava)