h i r d e t é s

Orbán egy olyan EU-s vezetővel találkozott, akit még a Fidesz-média is nácinak tartott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán egy olyan EU-s vezetővel találkozott, akit még a Fidesz-média is nácinak tartott

2019. június 19. - 07:34

Pénteken számolt be az MTI híradása alapján a kormánypárti sajtó, hogy Orbán Viktor Budapesten fogadta az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) politikusait, köztük  Jaak Madison képviselőt, akit nemrég európai parlamenti képviselővé választottak. - írja a hirhugo.hu.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) a Karmelita kolostorban fogadta az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) politikusait, Jaak Madison képviselőt, az Észt-Magyar Baráti Tagozat elnökét (k) és Siim Pohlakot. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Madisonról alig másfél éve írt a Fidesz-közeli sajtó, akkor még náci nézeteiről cikkeztek

- szúrta ki az Alfahír.

Orbán Viktor Budapesten találkozott azzal az észt szélsőjobboldali politikussal, Jaak Madisonnal, akiről a Fidesz média, egész konkrétan az  Origó a TV2-re hivatkozva 2017 szeptemberében azt írta, hogy a náci Németországot méltató megnyilvánulásáról, illetve más botrányairól  vált hírhedtté  saját hazájában .

Az Origo akkor a következőket írta szó szerint a nyíltan nácinak nevezett politikusról:

Nagy botrányt váltott ki az észt közvéleményben Madison azon 2015-ös blogbejegyzése, amiben a náci Németország gazdasági eredményeit méltatta, de saját pártján belül is felhördülést okozott az a 2012-es írása is, amelyben kinyilvánította, hogy a fasizmus olyan ideológia, amely a nemzetállam megőrzéséhez szükséges sok pozitív árnyalatot is tartalmaz.

Továbbá a Fidesz-média 2017-ben még azt is írta, hogy

Madison amúgy nemcsak náci, hanem tolvaj is: 100 eurónyi bírságra büntették, mert 2014-ben még a Tallink Észt Hajótársaság alkalmazottjaként eladott, egy a hajón talált okostelefont, ahelyett, hogy szabályszerűen leadta volna a talált tárgyak osztályán.

Természetesen, ahogy Orbán Viktor haverja lett az észt náci, már a Magyar Hírlap csak így számol be róla:

Észt konzervatív politikusokkal tárgyalt Orbán Viktor,

vagyis a kormányfővel találkozó Jaak Madison már nem újfasiszta.

Mindenesetre Madison annyira örült a magyar miniszterelnökkel való találkozójának, hogy saját Facebook-oldalán is megosztott néhány közös képet, és azt is hozzátette, nagyon jó légkörben zajlott le a beszélgetésük, illetve szorosabb együttműködésről is szó esett.

Az észt szélsőjobboldali politikus egyébként kifejezetten jó kapcsolatban van azokkal a szélsőjobboldali populistákkal, akikkel Orbán Viktor is szoros viszonyt ápol. Az EP-választás előtt Jaak Madison ott volt a szintén szélsőjobboldali Matteo Salvini milánói nagygyűlésén is, ahol a Liga vezetője a népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben.

A Fidesz-médiája elhallgatja, hogy Orbán egy olyan feketeöves nácival találkozott, akit még a saját médiájuk is vállalhatatlan gondolt 2017-ben, most meg egy konzervatív politikusnak igyekeznek átretusálni.

hirhugo.hu