h i r d e t é s

Orbán fejére hullana vissza Kásler kirúgása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán fejére hullana vissza Kásler kirúgása

2020. május 27. - 07:38

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász a Klubrádióban arról beszélt, hogy Orbán Viktor azért nem meneszti Kásler Miklóst, mert azzal elismerné, hibázott, amikor kinevezte. - írja a veszpresszo.hu.

 Ezért most trükközik.

Mihályi Péter szerint óriási a szakmai és a társadalmi nyomás a miniszter leváltására, a kormányfő ezért azt találta ki, hogy az orvosokat majd azzal nyugtatja, az egészségügy jövőjéről nem a népszerűtlen Emmi-vezetővel, hanem Pintér Sándor belügyminiszterrel kell tárgyalniuk. Ezzel viszont nem egy reform, hanem valamiféle parancsuralmi rendszer sejlik fel az egészségügyben.

Az egyetemi tanár ugyanis nem tartja normálisnak, ha egy rendőrtábornok tekinti át az egészségügy struktúráját és lehetséges átalakítása lehetőségeit. Kormányfői jóváhagyás nélkül Pintér Sándor nem kaphatna egyre nagyobb szerepet kap az egészségpolitikában, bár Kásler Miklós erre azt a magyarázatot adta, hogy ő maga kérte fel a belügyminisztert az egészségügy átvilágítására.

Mihályi Péter a belügyminiszteri áttekintés után sem számít komoly reformra. Úgy véli, ahhoz Orbán Viktornak szívvel-lélekkel az ügy mögé kellene állnia, de a kormányfő valójában csak politikai hatalmat akar az egészségügyben is. Mindenről ő akar dönteni. Az egészségügyi közgazdásznak bizonyíték nélküli meggyőződése, hogy a kórházürítés is az ő ötlete volt, hiszen éppen ez működése lényege, kormányzásához nincs szüksége szakemberekre, csak parancs-végrehajtókra.

Egy átfogó egészségügyi reform előkészítéséhez Pintér Sándornak nincs komplex társadalmi, gazdasági ismeretanyaga, és az ágazat szereplőit sem ismeri.

Bár jól hangzik, hogy a befolyásos vezetőktől, kórházigazgatóktól, orvosbáróktól független, külső ember reformálja meg az egészségügyet, de az nem lehetne egy olyan fontos tárca vezetője, mint a belügyi, aminek politikai mellékzöngéje is van az elmúlt évtizedek nyomán

– tette hozzá Mihályi Péter.

Más megközelítésben, Kásler Miklós azért élvezheti változatlanul miniszterelnöke bizalmát, mert a kormányfőnek egyelőre elég a miniszter feltétel nélküli lojalitása, amit a miniszter a minap egy interjúban úgy fogalmazott meg, soha, senki másnak nem lett volna a minisztere. Csak Orbán Viktornak mondott igent.

veszpresszo.hu