h i r d e t é s

Orbán nem merte megvétózni az EU Minszk elleni szankcióit

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán nem merte megvétózni az EU Minszk elleni szankcióit

2021. május 25. - 12:35

Az Európai Unió vezetői megkezdték a kidolgozását annak, hogyan tudnák megakadályozni, hogy vétójogával élve, Magyarország alakítsa az EU külpolitikáját. 

Orbán Viktor és Lukasenka Orbán Viktor és Aljakszandr Rihoravics Lukasenka - Forrás: MTI

Orbán az elmúlt időszakban sorban vétózta meg az Európai Unió külpolitikai kérdésekben kialakított egységes álláspontját, és megakadályozta, hogy Európa képviselje saját értékrendjét. Orbán valósággal meghekkelte az EU-t, amely képtelen egyértelmű ügyekben fellépni. Orbán lebénította az Európai Uniót.

Mindez rendkívül súlyos következményekkel jár, mert Európa képtelen irányt mutatni a kontinensnek. Rendkívül súlyos, hogy az EU nem tudta elítélni a kínai diktatúrát, az embertelen bánásmódot és az emberi jogok súlyos megsértését. Az EU nem képes azonos lenni önmagával, és az elmaradt nyilatkozatok olyan látszatot keltenek, mintha Európa diktatúrákkal értene egyet. Az izraeli-palesztin konfliktusban Orbán túl is teljesített, mert Izrael az amerikai és nemzetközi fellépésre maga is tűzszünetre lépett.

Lukasenka fehérorosz diktátor példátlan terrortámadást hajtott végre egy EU-s repülőgéppel szemben, amikor eltérítette és egy uniós védelem alatt álló ellenzéki vezetőt leparancsolt a gépről. Roman Prataszevics újságíró semmiféle bűncselekményt nem követett el, csupán a munkáját végezte. Tüntetések szervezése sem bűncselekmény, de az újságírót akár 15 év börtönre is ítélheti a belorusz diktatúra. Ebben a helyzetben az EU-nak nagyon kemény választ kellett adnia, amit Orbán nem mert megvétózni.

Nem is ítélte el a történteket, de legalább nem vétózta meg, hogy az EU lezárja Európa légterét a fehérorosz gépek elől és EU-s országok gépei sem haladhatnak át Minszk felett. További szankciók is várhatók, s Európa most megízlelhette, milyen lenne az élet Orbán akadékoskodása nélkül. Mert Orbán az egységes európai álláspontot vétózza meg folyamatosan, és ez olyan, mintha átvette volna az EU irányítását. Amit ő nem akar, azt az EU nem teheti meg. Ez a helyzet tarthatatlan.

Eddig úgy próbálták ezt kijátszani, hogy nem hivatalos EU-álláspontot adtak ki a teljes egyetértés hiányában, hanem az összes EU-s ország nyilatkozatát, kivéve a fasiszta Magyarországot. Az Unió elkezdte kicselezni Orbánt, de ez nem lehet egy végleges megoldás. Meg kell találni a módját annak, hogy az EU minőségi többséggel elfogadhassa az uniós joggal és alapértékekkel összhangban álló nyilatkozatait. Ha ezt nem oldják meg, akkor az EU elveszíti önazonosságát és Orbán fasiszta értékrendjét közvetíti.

Nagyon kíváncsiak lettünk volna, mi történik, ha nem Fehéroroszország, hanem Kína vagy Oroszország ellen kellett volna kiállni. Abszurd helyzet, hogy az EU megtűr tagjai között egy olyan országot, inkább csak egy embert, aki az ország nevében azt csinál, amit akar, aki maga is diktatúrát épít és a demokratikus Európa ellensége. A demokratikus Európa pénzt elteszi (jórészét ellopja), egyébként pedig szándékosan és szisztematikusan rombolja az Európai Uniót. (nepszava.us)