h i r d e t é s

Orbán Viktor kriptoműtárggyá vált

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor kriptoműtárggyá vált

2021. december 13. - 17:38

A miniszterelnök portréja megjelent az NFT-piacon, a legdrágább változatáért 10 millió forintnyi kriptovalutát kérnek. 

Forrás: OpenSea

Orbán Viktort is beszippantotta a tőzsdézés, a műkincspiac és a mémkultúra Bermuda-háromszögéből felbukkant őrület, az NFT. Oké, ez nem azt jelenti, hogy a miniszterelnök megkérte Matolcsy Györgyöt, hogy Keserü Ilona festményei helyett ezentúl a Bored Ape Yacht Club kétszázezer dollárért vesztegetett digitális majomfiguráira költse el az adófizetők pénzét, hanem azt, hogy valaki egyedi kódolású Orbán-grafikákkal próbál meg némi kriptovalutához jutni.

A limitált kollekcióból (melynek „alkotásai” között csak a színezésben meg a kiegészítőkben van különbség) már közel 30 kép kelt el 3 nap alatt, és ezzel körülbelül 850 ezer forintot keresett a művész/programozó/spekuláns. Az Orbánt a Szent Koronával ékesített képet jelenleg 10 millió forintnak megfelelő ethereumért (azaz az egyik legnépszerűbb kriptovalutáért) lehet megvenni.

Ahogy azt a jelenség hajnalán (valamivel több mint nyolc hónappal ezelőtt) írt cikkünkben írtuk, az NFT a „non-fungible token”, magyarul nem helyettesíthető token rövidítése, ami egy blokklánc-alapú technológiával állít elő teljesen egyedi kódolású tartalmakat – és a „tartalom” tényleg tartalom, mert bármi belefér LeBron James zsákolóvidójától a debil majomgrafikákon át a Twitter alapítójának első tweetjéig. Az NFT-k egy része egyedi alkotás (azaz a vásárlóé lehet A Lebron-zsákolás vagy A Nyancat-gif), de sok az olyan, a gyűjtögetős kártyák mintájára limitált kollekciókban megjelentetett kollekció, mint az Orbán Viktor-képek. Az NFT-piacra – mint mindenre, ami a kriptovalutákhoz köthető – csak úgy özönlenek a befektetők, a kereskedelem volumene negyedévente több száz százalékkal nő, és 2021-ben valószínűleg simán meg fogja haladni a 20 milliárd dollárt (bár ezt a rendszer jellegéből fakadóan nehéz pontosan meghatározni). (Telex)