h i r d e t é s

Orbán Viktor szerint nem állnak jól a dolgok olajembargó-ügyben

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor szerint nem állnak jól a dolgok olajembargó-ügyben

2022. május 30. - 16:38

Az uniós csúcsra érkező miniszterek nyilatkoztak a még vasárnap és hétfő délelőtt is zajló hosszú egyeztetések után.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Reuters által megszólaltatott uniós vezetők szavai szerint a hétfői és keddi brüsszeli csúcstalálkozón nem tudnak megállapodni az orosz olajtilalomról. Kiderült: még korántsem ért véget a hetekig tartó alkudozás, de ezzel együtt egy későbbi megegyezésben reménykednek.

Az biztos, hogy a vezetők elvi megegyezésre készülnek a jelenleg érvényes szövegtervezetből (amely még módosulhat a két nap folyamán, ha előrelépés születik az érintett kérdésekben), ugyanakkor minden részletet és nehéz döntést későbbre hagynak a hírügynökséghez eljutott dokumentum szerint.

A találkozóra érkezve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: nem számít arra, hogy a csúcson megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízik abban, hogy utána sikerülni fog. Újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, "ez a munka sohasem könnyű és ugyanaz a helyzet a hatodik csomaggal is". Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel - amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

"A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység" - húzta alá Von der Leyen.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök szerint kicsit túlságosan a részletekre koncentráltak az összkép és a döntés helyett, és közben az ukránok az életükkel fizetnek.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a legutóbb érvényben lévő megállapodástervezet szerint a hatodik uniós szankciócsomag tartalmazza a tengeri olajimport tilalmát, azzal a kitétellel, hogy a tengeri csatlakozással nem rendelkező Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak szállított csővezetékes olajra ideiglenesen nem vonatkozik a szabály. Erről azonban a vezetők nem most kötnek megállapodást, hanem diplomaták és miniszterek fognak a későbbiekben olyan megoldást keresni, amely tisztességes versenyt biztosítana a még orosz olajhoz jutók és a szankciós intézkedést betartók között.

Orbán Viktor garanciát kér

Orbán Viktor is nyilatkozott a Reuters munkatársainak, és közölte, hogy az olajembargóval kapcsolatban nem állnak jól a dolgok.

"Ebben a pillanatban egyáltalán nincs egyezség. (...) Készek vagyunk támogatni a csomagot, ha lesz garancia a magyar energiaellátás biztosítására. Ezt még nem kaptuk meg."

A kormányfő kiemelte: Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne. Ez azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig.

Kijelentette: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

"Ez a garancia ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk" - fogalmazott a kormányfő.

Mint már ismertté vált, nem az átmeneti időszak időtartamáról vagy a vezetékes olaj eltérő megítéléséről zajlik a vita, vagyis valószínűleg a pénzügyi kérdések jelentik az akadályt az alku előtt, valamint az, hogy Orbán Viktor garanciát kér az energiaellátás biztosítására arra az esetre, ha az Ukrajnán is áthaladó Barátság kőolajvezetéken valamiért leállna a szállítás.

A következő csúcstalálkozót június 23-24-re tervezik. (Infostart)

 

Manfred Weber: "Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet"

Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy interjúban.

A német politikus az ntv német hírtelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács hétfőn kezdődő tanácskozásán megállapodásra kell jutni az orosz kőolajra kivetendő embargóról, mert Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt "erkölcsileg vállalhatatlan", hogy naponta eurószázmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába.

Manfred Weber ezzel összefüggésben kifogásolta a magyar kormány álláspontját.

Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet

- mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Ha a magyar kormány "nem hajlandó felhagyni a blokáddal", akkor el kell érni, hogy az EU a "leglassabbakat" hátrahagyva haladhasson előre - tette hozzá.

Mint mondta, "Orbán nem játszadozhat velünk", szükség esetén közös, egységesen meghozott, EU-s szintű döntés nélkül is lehetséges az előrelépés, mert a tagállamok külön-külön, kormányközi megállapodások alapján is bevezethetik az embargót.

Hozzátette: az embargó körüli vita azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.

Manfred Weber a többi között arról is szólt, hogy helyesnek tartja a CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) megegyezését a német kormánypártokkal - szociáldemokraták , Zöldek, liberálisok - a tervezett százmilliárd eurós haderőfejlesztési alapról. Kiemelte: "erős jelzés" a világnak, hogy Németország hajlandó beruházni a védelembe, de nem szabad megfeledkezni az európai perspektíváról, a nemzeti haderő erősítése mellett a közös európai védelmi képességek fejlesztéséről sem.

A koalíciós pártok és a szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) legnagyobb ellenzéki erejét alkotó CDU/CSU pártszövetség vezetőinek vasárnap késő esti megegyezése szerint a kormánypártok vállalják, hogy a 100 milliárd eurót teljes egészében a hadsereg (Bundeswehr) fejlesztésére fordítják. A CDU/CSU cserébe vállalja, hogy biztosítja az új állami pénzügyi alap felállításához elengedhetetlen alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget a Bundestagban. (MTI) / Infostart