h i r d e t é s

Óriási áttörést értek el az amerikaiak a méhegészségügy területén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriási áttörést értek el az amerikaiak a méhegészségügy területén

2023. január 07. - 05:05

Az Egyesült Államok kormánya ugyanis zöld utat adott a világ első méheknek szánt vakcinájának, amellyel megállítanák a kolóniákat pusztító betegségeket. A védőanyagot létrehozó biotechnológiai vállalat szerint az új szer az egész világ élelmiszertermelésére pozitív hatással lesz.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Jóváhagyta a világ első méheknek szánt vakcináját az Egyesült Államok kormánya. Ezzel a tervek szerint gátat lehet szabni a kolóniákat pusztító betegségeknek - írta meg a 24.hu a The Guardian információ alapján. A védőanyagot a Dalan Animal Health, egy amerikai biotechnológiai vállalat gyártja, és a nyúlós költésrothadás nevű rendellenesség ellen nyújt védelmet.

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, amelyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes. A költésrothadás egész méhkasokat képes elpusztítani, és az USA-ban nagyjából minden negyedik kaptárban felbukkan. Működéséhez a vakcinát a méhpempőbe kell juttatni, amelyet a királynő elfogyaszt, ezáltal ő is, illetve az általa rakott petékből kikelő lárvák is részesülnek a védelemben.

Annette Kleiser, a Dalan Animal Health vezérigazgatója úgy véli, termékük hatalmas áttörést jelent a rovarok védelmében. Ez az egész világ élelmiszertermelésére pozitív hatással lesz, hiszen a beporzó rovarok nélkül a sok növény nem képes szaporodni.