h i r d e t é s

Óriási napvihar miatt adtak ki világszerte figyelmeztetést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriási napvihar miatt adtak ki világszerte figyelmeztetést

2022. április 11. - 16:32

A mágneses vihar komoly problémákat okozhat az áramellátó rendszerekben, a műholdas navigációs rendszerekben is zavarok léphetnek fel.

A kép illusztráció! - Forrás: UNILAD

Hatalmas napvihar érte el bolygónkat egy napkitörés következtében, közölték a kérdéssel foglalkozó tudósok. A mostani órákban észlelt erős geomágneses viharok miatt az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatala (NOAA) figyelmeztetést adott ki.

A G3-as erősségű mágneses vihar komoly problémákat okozhat az áramellátó rendszerekben, de a műholdakra és az űrben tartózkodó asztronauták egészségére is hatással lehet. A műholdas navigációs rendszerekben és a rádióadásokban is zavarok léphetnek fel, írta meg a The Independent.  

Valószínűleg látványos északi fényeket is láthatunk majd, de a vonuló állatok tájékozódása is megzavarodhat.

A napviharok skáláján a G5 a legmagasabb szint. Ilyen esetben az elektromos hálózatok és a műholdak teljesen tönkremehetnek, az északi fény pedig nem csak a sarkokon, hanem világszerte látható lehet. A szakértők szerint egy ilyen erős magnetikus vihar LEHETSÉGES VESZÉLYEIRE NEM VAGYUNK KELLŐKÉPPEN FELKÉSZÜLVE

A napviharokat az okozza, amikor a napkoronából jelentős tömegű anyag csapódik ki. A napkitörések hatása két nap elmúltával éri el a Földet, és először még csak kis mértékben észrevehető.   

A NOAA az éjszaka folyamán már erős geomágneses viharokat észlelt, a figyelmeztetés vasárnap reggelig marad életben. (Index)