h i r d e t é s

Óriási volt a marseille-i robbanás, többen a romok alatt rekedtek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriási volt a marseille-i robbanás, többen a romok alatt rekedtek

2023. április 10. - 07:37

Legkevesebb öten megsérültek egy lakóház összeomlásakor a dél-franciaországi város központjában szombat éjjel. Tűz nehezíti a mentést.

Forrás: CNN

A hatóságok azt gyanítják, hogy a ház robbanás miatt dőlt romba.

Benoit Payan, a város polgármestere azt mondta: öt embert kellett kórházba szállítani súlyos sérülésekkel. "Fel kell készülnünk arra, hogy lesznek halálos áldozatok" - mondta, és hangsúlyozta, hogy a túlélők utáni kutatás abszolút elsőbbséget élvez.

A tűzoltóság közlése szerint fennáll annak a veszélye, hogy a szomszédos épület is összeomlik.

A robbanás okát egyelőre nem sikerült megállapítani, de sejteti azt, hogy többen erős gázszagot éreztek. A négyemeletes ház melletti két másik épület egyes részei szintén leomlottak. Médiajelentések szerint az öt személyi sérülés a szomszédos épületekben történt.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy mi okozta a rendkívül nagy robbanást" - mondta vasárnap Gérald Darmanin belügyminiszter. Az épülettel kapcsolatban korábban nem merült fel probléma.

A belügyminiszter, aki vasárnap reggel utazott a helyszínre, elmondta, hogy négy-tíz ember lehet a romok alatt, de nem lehet tudni, mi lett a sorsuk. Elővigyázatosságból körülbelül 30 környező lakás lakóit evakuálták.

A mentést nehezítette, hogy a ház összedőlését követően tűz keletkezett a romok alatt. A tűzoltóknak úgy kell dolgozniuk, hogy ne veszélyeztessék az esetleges túlélők esélyeit - mondta Darmanin.

A polgármester arról is beszélt, hogy a keresőkutyák még nem akadtak a feltételesen a romok alatt lévők nyomára, de a tűz miatt egyelőre nem is tudnak közel jutni egyes helyekhez.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren kifejezte együttérzését az érintettekkel és hozzátartozóikkal. Élisabeth Borne miniszterelnök szintén a Twitteren írt aggodalmáról és együttérzéséről. (MTI)/Infostart