h i r d e t é s

Oscar-díjas a magyar film: nyert a Saul fia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Oscar-díjas a magyar film: nyert a Saul fia

2016. február 29. - 07:34
0 komment

35 éve nem hangzott el a mondat: "és az Oscar-díjat kapja: Magyarország". 

Forrás: index.hu

Nemes Jeles László személyesen vette át a díjat Los Angelesben.

Magyar idő szerint február 29-én hajnalban, vasárnapról hétfőre virradóra adták át az Oscar-díjakat: magyar egész estés film 1989 óta nem volt a jelöltek között, utoljára pedig 1981-ben nyertünk a Mephistóval. Most a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje nemcsak bekerült az öt legjobb külföldi film közé, de meg is nyerte a kategóriát, azaz:

Oscar-díjat kapott a Saul fia, 35 év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film.

A díjat Nemes Jeles László rendező vette át a színpadon, az elismerést főszereplőjének, Röhrig Gézának ajánlotta. Egyáltalán nem volt olyan magabiztos, mint a korábbi díjátadókon, kicsit remegett a hangja, látszott rajta, hogy tényleg nagyon megrendült - írja az Index

 "Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy hang, ami segít abban, hogy emberek maradjunk. Ez a film ebben reménykedik." 

A teljes beszédben ezt mondta: "Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatot minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más."

Nemes Jeles László első filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ott rögtön négy díjat nyert, és már akkor mindenki Oscar-szereplést kezdett emlegetni.  Magyarország gyorsan be is jelentette, hogy ezt a filmet indítja a legjobb külföldi filmért járó Oscar-versenyben. A Saul fia sikeres fesztiválszezont zárt, ezek közül is kiemelkedett, hogy a filmet meghívták Torontóba és a Telluride Filmfesztiválra is, így decemberben úgy érkezett meg a film az amerikai mozikba, hogy már tele volt pozitív kritikákkal az angolszász sajtó, sőt az évvégi listákon rendre előkerült a Saul fia, mint az év egyik legjobbja. Meg is nyerte a Golden Globe-ot, fel is került az Oscar-shortlistre, és végül a jelöltek közé is. Erről csináltunk egy összefoglaló timeline-t is:

Közben itthon a Saul fia lett a Vajna-rendszer legnézettebb filmje: túl vannak a 150 ezer nézőn, a z Aranyglóbusz elnyerése és az Oscar-jelölés után telt házzal vetítették a mozik, egy ideje az középiskolások ingyen nézhetik az Uránia moziban a filmet. A televíziók közül az RTL Klub csapott le a filmre, még időn leadják a filmet reklámszünetek nélkül, április egytől pedig a Vodafone Redmozi rendszerében azok is megnézhetik a filmet, akiknek nincs tévéjük, csak okostelefonjuk vagy tabletjük. 

 

http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/02/29/oscar-dijas_magyar_film_nyert_a_saul_fia/