h i r d e t é s

Pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia

2023. március 27. - 18:52

Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.

Humza Yousaf - Forrás: CNN

Humza Yousafot választották a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnökének hétfőn – írja a BBC, a politikus ezzel valószínűleg kedden Skócia miniszterelnöki posztját is megkapja. A politikus eddig a skót egészségügyi miniszteri pozíciót töltötte be. Az eddigi skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is.

A 37 éves Yousaf így az országrész eddigi legfiatalabb, egyben első ázsiai (konkrétan pakisztáni) származású miniszterelnöke lesz, aki büszkén vállalja muzulmán hitét is. A BBC idéz egy SNP politikust, aki szerint ezzel ismét „áttört egy üvegplafon”.

Humza Yousaf a vezetőválasztás eredményének hétfői ismertetése utáni első beszédében hitet tett Skócia függetlenné válása mellett. Úgy fogalmazott: a függetlenség ügyének „az ajtókon bekopogtatva” lehet megnyerni az embereket, az SNP ezért új, a választókat közvetlenül megszólító kampányt indít.

A Skót Nemzeti Párt újonnan megválasztott vezetője nem jelölt ki céldátumot a függetlenné válásra, de úgy fogalmazott, hogy „mi leszünk az a nemzedék, amelyik elnyeri Skócia függetlenségét”.

Yousaf hangsúlyozta: Skócia európai nemzet, és vissza akar térni az Európai Unióba.

Skóciában a 2014-es sikertelen függetlenedési kísérlet és a 2016-os brit Brexit-szavazás után újra felvetődött, váljanak külön az Egyesült Királyságtól, így ők ismét az EU tagjai lehetnének. A választás pikantériáját az adja, hogy Yousafnak így az indiai származású, hindu vallású brit miniszterelnökkel, Rishi Sunakkal kell majd tárgyalóasztalhoz ülnie. (Privátbankár)