h i r d e t é s

PCR-tesztet hamisított Robert Fico

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

PCR-tesztet hamisított Robert Fico

2021. október 30. - 08:26

Így tudott csak hazautazni a nyáron görögországi nyaralásáról Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök.

Robert Fico - Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Meghamisította a PCR-tesztjét, úgy tudott csak hazautazni a nyáron görögországi nyaralásáról Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök. Mindez abból a rejtett kamerás videófelvételből derül ki, amely a hét elején került nyilvánosságra Szlovákiában. Az ellenzéki Smer elnöke Kréta szigetén kapta el a koronavírust, és szabadsága nagy részét kórházban töltötte, majd hamis PCR-teszttel jutott haza. A szlovák rendőrség közben azt vizsgálja, hogy került nyilvánosságra a rejtett kamerás felvétel. - írja az Infostart

Nap mint nap újabb részletek derülnek ki abból a rejtett kamerás rendőrségi videófelvételből, amelyet Robert Fico, Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnöke, Robert Kaliňák volt belügyminiszter, Miroslav Bödör vállalkozó, az előzetes letartóztatásban ülő Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány fia és Marek Para ügyvéd találkozóin rögzítették egy Léva melletti vadászházban. Az ügyészség szerint a felvételek megerősítik a politikai, az üzleti és ügyvédi közegből érkező személyek kísérleteit a legsúlyosabb büntetőügyek eljárásának befolyásolására.

A szlovák sajtó minden nap új részletet tár nyilvánosságra a felvételekből. A kiszivárogatott információk pedig cseppet sem boldogítják az ellenzéki Smer párt elnökét és videóbéli asztaltársaságát. Robert Fico az egyik felvételen arról számol be, hogy augusztusban krétai nyaralása alatt elkapta a covidot. Elmondta, hogy a kirándulás másnapján mellkasi fájdalmakra panaszkodott, lázas lett és az egész napot ágyban töltötte. Másnap a reggelinél rosszul lett, és az szálloda éttermében egy német orvos sietett a segítségére, majd kórházba szállították, ahol kiderült, hogy Covid-pozitív.

Közölte azt is, hogy a kórházban felismerte őt egy pozsonyi orvostanhallgató, aki figyelmeztette a kórházat. Onnan viszont már aznap este saját felelősségére távozott, viszont két hétig még karanténban kellett volna maradnia.

"11 napon keresztül voltam bezárva egy klimatizált helyiségbe, onnan bámultam a tengert. 11 nap után hamisítottam egy PCR-tesztet, mivel az antigéntesztjeim már rendben voltak, de nem akartak elengedni, míg nincs PCR-om" – vallotta be barátai előtt Robert Fico, majd hozzátette, azért „feketézett”, mert úgy tudja, hogy Görögországban helyenként két hónapot is kell várni egy PCR-tesztre.

Egy későbbi, szintén a vadászházban rögzített beszélgetés alkalmával még mindig arra panaszkodott, hogy nem tud megszabadulni a koronavírus okozta egészségügyi problémáktól.

"Szörnyű betegség, szörnyű" – állította Fico.

A közvéleményt és a politikai elitet a videófelvételek tartalmi része mellett az is egyre jobban foglalkoztatja, hogy kerülhettek ezek a rendőrségi felvételek nyilvánosságra, és ki szivárogtatta ki őket a sajtónak.

A vadászházban készült felvételeket, melyek a Tisztítótűz névre keresztelt rendőrségi ügy nyomozati aktáinak részét képezik, csütörtökön kézbesítették a Speciális Ügyészi Hivatalnak. A felvételek eddig nem voltak a hivatal birtokában, csupán a találkozókról készült átiratok.

Maroš Žilinka szlovák főügyész korábban utasítást adott arra, hogy indítsanak vizsgálatot a médiában megjelent videofelvételek kiszivárogtatása ügyében. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója, a Tisztítótűz-csapat tagja ezzel összefüggésben büntető feljelentést tett a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalánál. Hamran István, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya azt mondta, minden rendőrt hazugságvizsgálatra küld, aki kapcsolatba került a felvétellel, a videó kiszivárogtatója ellen pedig eljárást indítanak, és elbocsájtják a rendőrségtől. (Infostart)