h i r d e t é s

Pécsen rendezik a nemzetközi kínai nyelvi verseny elődöntőjét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pécsen rendezik a nemzetközi kínai nyelvi verseny elődöntőjét

2018. április 26. - 19:10

2018. április 27-én rendezik meg a ’’Chinese Bridge’’ elnevezésű, kínai nyelvi versenyt a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Pécsi Tudományegyetem ETK HKO Konfuciusz Intézet szervezésében. 

Forrás: konfuciusz.etk.pte.hu

A „Kínai Híd”, avagy „Chinese Bridge” nyelvi verseny a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) által rendezett nagyszabású nemzetközi verseny, melynek keretei között három kategóriában mérhetik össze kínai nyelvtudásukat a tanulók: „Kínai Híd” nyelvi verseny egyetemi hallgatóknak, „Kínai Híd” nyelvi verseny középiskolásoknak, és „Kínai Híd” nyelvi verseny Kínában tanuló diákoknak. A világszerte egyre népszerűbb versenyek elődöntőit mintegy 20 országban évente rendezik meg, a döntők helyszíne Kína. 

Így Magyarországon is évente van „Kínai Híd” nyelvi verseny, az egyik évben középiskolás, az azt követőben egyetemista indulóknak. A magyar elődöntő a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének és egy hazai kínai nyelvképző hely, oktatási intézmény közreműködésével valósul meg. Idén a pécsi Konfuciusz Intézetet érte a megtiszteltetés, hogy a nagykövetséggel együttműködve megszervezze a 17. „Kínai Híd” verseny magyarországi elődöntőjét egyetemisták részére. 

Ráadásul a pécsi intézet néhány éves munkájának eredményeként három versenyzőt is delegálni tudott a versenyre. Az indulók mindegyike olyan magyarországi egyetemek hallgatói, ahol kínai nyelvoktatás folyik, így a Konfuciusz Intézeteknek otthont adó PTE, ELTE, Szegedi Tudományegyetem és Miskolci Egyetem, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A verseny több részből épül fel. Elsőként a versenyzők egy adott témához kötődő, általuk írt beszédet prezentálnak kínai nyelven, melyet egy rövid Kína-ismereteket tartalmazó feleletválasztós kvíz követ. A megmérettetés további, elengedhetetlen eleme a kínai kultúrához kapcsolódó művészeti produkció előadása. A versenyzők teljesítményét szakmai zsűri pontozza, figyelembe véve a nyelvi felkészültségen túl az előadói képességet is. Ezeket a megpróbáltatásokat megéri vállalni, hiszen az eredményesen szereplő hallgatók többek közt nagyvonalú kínai tanulmányokat finanszírozó ösztöndíjat, Kínába szóló nyári tábor részvételt nyerhetnek.

A versenyen részt vesz majd Wu Hua, oktatási atasé, illetve Wang Zheng, kulturális jogtanácsos a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének képviseletében. A verseny keretében a hallgatók kínai nyelvi tudásukon túl, a kínai kulturához kötődő művészeti produkcióikat is bemutatják.