h i r d e t é s

Pénzmosással is vádolják annak a brókercégnek a vezetőjét, ahol Szijjártó minisztériuma is tartotta a pénzét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Pénzmosással is vádolják annak a brókercégnek a vezetőjét, ahol Szijjártó minisztériuma is tartotta a pénzét

2019. január 06. - 10:05

Úgy tűnik, a Quaestor a pénzügyi csalások csúcstartója.

Újabb vádemelés várható januárban a Quaestor-vezér ügyében: Tarsoly Csabának immár pénzmosás miatt is felelnie kell a bíróság előtt Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerint, írja a magyaridok.hu.

Emlékeztetőül: harmadik éve zajlik a vád szerint 32 ezer károsultnak különösen jelentős – 77 milliárd forint – kárt okozott, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és csalás miatt indult büntetőeljárás Tarsoly Csaba és tíz társa ellen a Quaestor-cégcsoport csődje kapcsán. Tarsolyt és nyolc társát még egy 2,2 milliárd forint kárt okozó sikkasztással is megvádolták. Ugyanakkor a tulajdonos-cégcsoportvezetőtől polgári perben 16 milliárd forintot követel a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolója.

Gyenis Ágnes, a HVG újságírója a "25 év, 25 nagy átverés" című könyvben "A csalások csúcstartója" címmel foglalta össze a Quaestor 25 éves történetét. Miként írja, duplán listavezető a brókerbotrányok eddigi magyarországi történetében a Quaestor-ügy. A vádhatóság szerint a vállalat mintegy kétszázmilliárd forinttal maradt adósa csak a kötvényeibe fektető ügyfeleinek, amivel nagyobb kárt okozott, mint bármelyik lebukott simlis brókercég a rendszerváltozást követő negyedszázadban. Gyenis úgy értékel: a cégcsoport húsz éven át lopta a szolgáltatásaiban megbízó emberek pénzét. Azaz a leghosszabb ideig tartó, legnagyobb kárt okozó sorozatról van szó.

A dolog azért különösen pikáns, mert a Quaestorban állomásoztatott szép summát a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca, ám mielőtt a pénzügyi cég bedőlt volna, a minisztérium kimenekített 3,8 milliárd forintot. (nepszava.hu)