h i r d e t é s

Pintér Sándor reagált Karácsony Gergely maszkhasználattal kapcsolatos kérésére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Pintér Sándor reagált Karácsony Gergely maszkhasználattal kapcsolatos kérésére

2021. október 27. - 05:35

A fővárosi önkormányzat a maszkviselés szigorítását kezdeményezte a kormánynál az új igazolt koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: Balogh Zoltán / MTI

Karácsony Gergely most pedig választ is kapott a megkeresésre, miután azt kérte a belügyminisztertől, hogy segítse elő a korábbi jogszabály visszaállítását a maszkhasználat kapcsán.

Egész pontosan azt kezdeményezik a kormánynál, hogy

állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

Jelenleg ugyanis az önkormányzatoknak nincsen lehetőségük elrendelni a maszkviselést, erre jogköre csak a kormányzatnak van. 

A főpolgármester a romló járványügyi adatok miatt szeretné zárt terekben, a tömegközlekedésen és egyéb fővárosi rendezvényeken visszaállítani a kötelező maszkviselést, ezt azonban a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

Az Operatív Törzs eddig is megtette, és a járvány negyedik hulláma idején is meg fogja tenni azokat a szakmailag indokolt javaslatokat, amelyek a védekezést megfelelően szolgáló rendszabályok bevezetésére vonatkoznak

– válaszolta Pintér Sándor.

Pintér hozzátette, amennyiben szükséges, úgy a megfelelő időben meg fogják tenni a szükséges védelmi intézkedéseket – írja az Index. (liner.hu)