h i r d e t é s

Pulai András: az elmúlt hetek tiltakozássorozata termékeny táptalajra hullik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pulai András: az elmúlt hetek tiltakozássorozata termékeny táptalajra hullik

2022. november 06. - 06:46

Izgalmas heteket élt át a hazai közélet a kormány elleni tiltakozások nyomán. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapestet élőlánccal fonták át a tiltakozó diákok, az októberi demonstráció hatalmas tömeget mozgatott meg. Mindennek a tanulságairól és várható következményéről beszélgetett Németh Péter a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Pulai Andrással.

„Amint a Népszavával közös felmérésünk is igazolja, nagyon sokan támogatják a tanárok tiltakozó mozgalmával elindult akció-sorozatot – erősítette meg a Publicus Intézet vezetője. „A tiltakozások eseménysorozata nagyon termékeny táptalajra hullik.”  

Pulai ennél is továbbment, miután kifejtette, hogy szerinte „van egy, a politikai érésének zsenge időszakában lévő generáció, aminek mindez akár egy generációs élmény is maradhat. Ez fejlődhet, felgyorsulhat. Nem kizárt, hogy egy új politikai generáció születésének lehetünk a tanúi”. 

Nem tartja kizártnak, hogy amennyiben ezt a generációt valaki össze tudja fogni, új és erős közösség kovácsolódhat össze. Még akkor is, ha a kormánypárti panelekkel igyekeznek a baloldallal stigmatizálni ezt a jelentős és spontán felbukkant közösséget. 

„Valóban, eddig így működtek, hogy előveszik a szokásos paneleket, megnyomják a szokásos gombokat, beindítják a megszokott embereiket, de mivel új helyzettel állnak szemben, némi tanácstalanság érzékelhető, míg felállítják az új stratégiájukat.” Tény, hogy a válaszokat a Fidesz meg szokta találni ezekre a helyzetekre, de nem elhanyagolható következmény, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőivel felújítják a tárgyalásokat.

Ez is azt mutatja, hogy új eszközöket próbálnak keresni és ne feledkezzünk el arról se, hogy kibontakozik előttünk egy új megélhetési válság is – figyelmeztetett Pulai. Ennek előzményeként értékelhető, hogy „2018-ban is komoly tüntetések történtek, erre most rájön többek között az infláció, az árfolyamválság, a háború, az uniós források elakadása is”.  

Márpedig mindezt a kormány képtelen hatásosan kezelni – szűrhető le a tanulság. „Nyilván az a kérdés, hogy akkor most mi lesz, lesz-e következménye a kormány inkompetenciájának?”

Akkor lesz igazán politikailag feszült és kihívásokkal teli a kormányzás, ha az alacsonyabb társadalmi rétegek tömege is ráeszmél, amire most a széles értelemben vett középosztály. „Nem véletlen igyekszik az Orbán–kormány akár szokatlan eszközökkel is csírájában elfojtani a tiltakozási hullámot. Tudja, hogy ebből sokkal nagyobb gond is lehet.”

Erre említette példaként a kukássztrájkot, amit bár ügyesen kezeltek az érintett polgármesterek, de a hatékonysága előrevetíti, mi történhet, ha újabb társadalmi rétegek is ellenállást fejtenek ki a fennálló rendszerrel szemben és szélesítik a pedagógusok tiltakozását.  

„Mindez egy pillanat alatt begyűrűzhet, ami akkor érheti el a robbanásszerű hatást, ha beköszönt a tél, vele a hideg s a kifizethetetlen rezsiszámlák.” (Hírklikk)