h i r d e t é s

Rejtélyes módon meghalt Vlagyimir Putyin bizalmasa

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Rejtélyes módon meghalt Vlagyimir Putyin bizalmasa

2022. november 16. - 17:04

Rejtélyes körülmények között meghalt Vadim Bojko orosz toborzótiszt, aki a hírek szerint Vlagyimir Putyin bizalmasa volt, és aktívan részt vett az orosz elnök által elrendelt részleges katonai mozgósítás megszervezésében.

Vadim Bojko orosz toborzótiszt - Forrás: Twitter/Ukrainian Ministry of Accidental Russian Fires

A Daily Mail a szemtanúk alapján arról ír, hogy a 44 éves Vadim Bojko bement az irodájába Vlagyivosztok városában, majd öt lövést lehetett hallani. Az egyik beosztottja azonnal a férfi után rohant, ő talált rá az ezredes holttestére.

A hatóságok első körben nem zárták ki az öngyilkosság lehetőségét. A BAZA nevű lap – amely szoros kapcsolatban áll a bűnüldöző szervekkel – úgy értesült, hogy a nyomozók öt töltényhüvelyt és négy Makarov pisztolyt találtak a halott ezredes mellett.

A BAZA feltette a kérdést, amire nem kapott választ: Hogyan lőhette magát ötször mellkason az ezredes? A jelentések szerint Vadim Bojko búcsúlevelet sem hagyott hátra, ami szintén arra utal, hogy nem öngyilkosság történt az irodában.

Múlt hónapban Roman Malik is gyanús körülmények között halt meg. Helyi sajtóhírek szerint a férfit felakasztva találták az otthonában. A hatóságok gyilkosság miatt indítottak nyomozást az ügyben, de nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a férfi önkezével vethetett véget az életének. Családtagjai szerint azonban kizárt, hogy Malik öngyilkos lett volna – írta meg a Euro Weekly News orosz forrásokra hivatkozva.

Oroszországból származó hírek szerint Roman Malik részt vett a csecsen hadjáratokban, majd különböző beosztásokban dolgozott Partyizanszk település hadkiegészítő parancsnokságán, haláláig a toborzóiroda vezetője volt. A tiszt állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársa volt.

Nem ez az első rejtélyes eset Putyin bizalmasai között

Szeptember végén meghalt a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután több lépcsőfokot zuhant. Gerascsenko volt a legutóbbi azon orosz üzletemberek, prominens személyiségek és Vlagyimir Putyin korábbi szövetségesei közül, akik rejtélyes körülmények között haltak meg az ukrán háború kirobbanása óta.

Ivan Pecsorin üzletember holttestét szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

A hónap elején Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és a Lukoil legnagyobb magán-olajvállalatának elnökét holtan találták, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából. (Index)