h i r d e t é s

Rekord lett Európában a magyar inflációból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rekord lett Európában a magyar inflációból

2020. augusztus 21. - 06:41

A júliusi infláció a vártnál magasabb, 3,8 százalékos lett - derült ki a KSH közléséből. Most az is kiderült, mekkora ez a kontinens többi országának adatához képest.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Európában sehol nem mértek olyan ütemű drágulást, mint Magyarországon, igaz, ebben egyszeri hatások is szerepet játszottak, hiszen a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adója is emelkedett - mutatott ár összeállításában a Portfolio.

A magyar adat a júniusi 2,9 százalékról ugrott egy hónap múlvára 3,8-ra, az elemzők csak 3,2-3,3 százalékos értékre számítottak.

Szerdán az Eurostat is közzétette a harmonizált fogyasztói árindex júliusi statisztikáját. Ez minimálisan, néhány tized százalékponttal eltérhet a tagállamok inflációs adatától, azonban ezek összehasonlítható statisztikák. Magyarországon az Eurostat módszertana szerint 3,9%-os volt az áremelkedés tavaly júliushoz képest. Ennél nagyobb éves drágulást Európában sehol nem mértek, csak a lengyel és a cseh adat közelítette meg, utána komolyabb szakadék jött.

A havi összehasonlítások adatainak európai listájában is rekorder Magyarország, ám utána Hollandia, Dánia és Bulgária következik. Az Eurostat adatai szerint júniushoz képest 1,2 százalékos volt a drágulás itthon.

A magyar adatok emelkedéséhez hozzájárult;

  • az idényáras élelmiszerek, azokon belül a friss hazai és déligyümölcsök ármelekedése (időjárási okok),
  • a dohánytermékek, az üzemanyagok jövedéki adójának emelkedése július 1-jétől,
  • a szolgáltatásokon belül a parkolási és autópályadíjak is drágultak, valamint ezeknél jóval nagyobb mértékben az üdülési szolgáltatások árai emelkedtek.

infostart.hu