h i r d e t é s

Rekordalacsony vízállást mértek a békésszentandrási duzzasztónál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rekordalacsony vízállást mértek a békésszentandrási duzzasztónál

2022. július 26. - 05:22

Megszenvedi az aszályt a Körösök vidéke is.

Forrás: Dr. Gusztáv Jakab Nature Photography/Facebook

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint sosem volt még olyan alacsony a vízszint a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál, mint most.

Az eddigi negatív rekord mínusz 200 centiméter volt 1982. december 4-én, idén július 24-én viszont mínusz 201 centimétert mértek ugyanitt, és az igazgatóság szerint további vízszintesés várható. Mint írják: a térséget sújtó aszály következtében, és a Körösök vízrendszerében kialakult kedvezőtlen hidrológiai viszonyok miatt "folyóink nem duzzasztott víztereiben folyamatos vízszintcsökkenés tapasztalható".

Pecaverzum írta meg korábban, hogy kevés víz érkezik Románia felől Békés megyébe, ezért több helyen a Körösökön állóvízi jelleghez közeli állapot alakult ki, és beindult az algásodás. A vízügy úszó merülőfalat telepített, hajózási zárlat elrendelését kezdeményezte, leállította a békéksszentandrási hajózsilipet, illetve vízkivételi tilalmat hirdetett.

Gusztáv Jakab fotográfus néhány szemléletes képpel mutatta meg, milyen, amikor a térséget öntözővízzel ellátó duzzasztó rendesen működik, és hogy néz ki most, amikor pang benne a víz.

(hvg.hu)