h i r d e t é s

Rendkívüli állapotot hirdettek Kanadában az erdőtüzek miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rendkívüli állapotot hirdettek Kanadában az erdőtüzek miatt

2023. május 29. - 15:30

Halifax városa fölött sűrű fekete füst terjeng. 

Forrás: iHeartRadio

Sűrű, fekete füst terjeng Halifax felett. A tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a lángok megfékezésében, amelyek áramkimaradásokat okoznak tartományszerte. A városban vészhelyzetet rendeltek el.

Hétnapos vészhelyzetet rendeltek el helyi idő szerint vasárnap este a kanadai Halifax hatóságai a környéken pusztító erdőtüzek miatt. Mike Savage, Halifax polgármestere nem sokkal éjfél előtt jelentette be a vészhelyzetet, melyet szükség esetén meghosszabbíthatnak.

Az ország délkeleti partvidékén lévő Új-Skócia tartomány székhelyének hatóságai sajtóközleményükben kiemelték, éjjel-nappal dolgoznak a lángok megfékezésén és az emberek biztonságba helyezésén.

A tüzek több helyen áramkimaradásokat is okoztak a tartományban, Halifax fölött pedig helyszíni beszámolók szerint sűrű fekete füst terjeng.

Egy hónapon belül két tűzeset

Nem ez az első eset, hogy a hónapban vészhelyeztet hirdetnek tűz miatt. Májusban már a nyugat-kanadai Alberta tartományban, a világ egyik legnagyobb olajtermelő régiójában is vészhelyzetet rendeltek el, miután az ott pusztító tüzek miatt több tízezer embert kellett kimenekíteni.

Kanada néhány hete már nemzetközi segítséget kért a nyugati tartományokban pusztító tüzek megfékezéséhez. 

Az elmúlt években a világnak ezt a részét többször sújtották szélsőséges időjárási események, amelyek intenzitását és gyakoriságát szakértők szerint a klímaváltozás fokozza – számolt be az MTI. (Index)