h i r d e t é s

Schadl azt állítja, Völnerrel csak magánügyben találkoztak, mert hasonló az érdeklődési körük

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Schadl azt állítja, Völnerrel csak magánügyben találkoztak, mert hasonló az érdeklődési körük

2023. május 16. - 14:18

Schadl György letartóztatásban marad az első fokú ítélet meghozataláig. Kedden megkezdődött a bizonyítási eljárás, meghallgatják Schadlt is. Völner Pál el sem ment a tárgyalásra.

Forrás: szeged.hu

Schadl Gyögy, a végrehajtók nemrég lemondott elnöke azután kapott szót, hogy 6 bírósági végrehajtó ismerte be a per előkészítő ülésen, kenőpénzt fizettek neki kinevezésükért cserébe – írja a 24.hu tudósításában. A 22 vádlottat felsorakoztató per előkészítő ülésén 10 vádlott fölött már ítéletet mondott a bíróság. A bűnösségét beismerő vádlottak közt 6 önálló bírósági végrehajtó vallotta be, hogy kinevezéséért cserébe fizetett a végrehajtók elnökének. Mindannyiukat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre ítélte a bíróság, valamint eltiltotta őket a végrehajtói foglalkozástól. A lap megjegyzi, a vádlottak beismerésének körülménye kulcsfontosságú tényező az ügy szempontjából, ami elsősorban Schadl pozícióját gyengíti.

A büntetőügy másik főszereplője, Völner Pál volt fideszes igazságügyi államtitkár jövő héten léphet színreBár keddre is beidézték a volt politikus, nem ment el a tárgyalásra. Védője szerint azért, mert a vádiratot már felolvasták az előkészítő ülésen, így ő javasolta Völnernek, hogy maradjon távol. Mert a védő szerint semmi értelme nem volna, hogy több órán keresztül a bíróságon üljön.

A tárgyaláson a bíróság többek közt beosztotta, hogy az ügy vádlottjainak meghallgatására mely napokon kerül majd sor májusban és júniusban. Majd Tóth Erzsébet bíró közölte, hogy a bíróságnak hivatalból kell döntenie Schadl György és a harmadrendű vádlott letartóztatásának további esetleges fenntartásáról. Az ügyészség közölte, a letartóztatás feltételei továbbra is fennállnak, nem történt változás a kényszerintézkedés fenntartása tekintetében, így fenntartották álláspontjukat. Schadl védője ezzel szemben azt indítványozta, hogy a bíróság a letartóztatást függessze fel, és másodlagosan bűnügyi felügyelet elrendelését kérte. Szerinte már nem állnak fenn a fogva tartás feltételei, Schadl lemondott az elnöki posztjáról is, Völner Pál sem államtitkár már, így a bűnismétlés lehetősége sem merülhet fel. Személyesen Schadl György és a harmadrendű vádlott is kérte a kényszerintézkedés megszüntetését a bíróságtól.

A bíró a felek meghallgatása után elutasította a védők indítványát, és fenntartotta a letartóztatások hatályát az első fokú ítélet meghozataláig a korábbi döntésnek megfelelően.

A bíró indoklásában kifejtette, hogy nem történt változás a körülményekben. A döntés ellen mindkét vádlott fellebbezett.

Schadl meghallgatása előtt a bíró megkérdezte, változtak-e a személyi körülményei a korábbiakhoz képest, mire azt mondta: nincs már sem docensi, sem végrehajtói fizetése, megtakarításaiból kénytelen élni – írja a 444.hu.

A lap azt írja, Schadl György beszéde elején ismét azokat az érveket hozta fel, amiket az előkészítő tárgyaláson is. Azt mondta,

végrehajtói elnökként nem voltak érdemi hatáskörei, csak protokolláris feladata volt.

Állítása szerint P. Béla, a végrehajtói kar korábbi hivatalvezetőjénél volt "pénz, paripa, fegyver", és annyira rossz viszonyban voltak, hogy igyekezett minél kevesebb időt tölteni vele egy légtérben. P. Béla korábban elismerte, Schadl kívánságának megfelelően pontozta a pályázó végrehajtó-jelölteket, hogy a kijelölt személyek mindenképp végrehajtókká váljanak.

Schadl állítása szerint csak akkor befolyásolhatta volna a pályázatokat, ha személyesen részt vesz a felvételiken, de ilyet sosem csinált.

Elmondása szerint P. Béla ellenben mindig ott volt a meghallgatásokon, és végrehajtói posztot adott az élettársának, valamint annak testvérének.

Schadl azt is vitatja, hogy Völner bármit képes lett volna intézni neki a minisztériumban, szerinte neki se volt ehhez jogköre.

Azt mondta, előfordult, hogy javaslatot tett Völnernek a fegyelmi eljárások rendszerének átalakítására, vagy tanácsot kért tőle különböző ügyekben, de sosem a végrehajtói kinevezésekről beszéltek.

Ezen kívül Schadl azt állítja, Völnerrel csak magánügyben találkoztak, mert hasonló dolgok iránt érdeklődnek.

Hogy mit takar a közös érdeklődés? "A hajózás, a vasút szeretete, a műszaki innovációk figyelemmel kísérése."

De nem lettünk összejáró barátok

– mondta Schadl. (magyarnarancs.hu)