h i r d e t é s

Se maszk, se kontroll, se távolságtartási kötelezettség nem lesz az eucharisztikus kongresszuson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Se maszk, se kontroll, se távolságtartási kötelezettség nem lesz az eucharisztikus kongresszuson

2021. augusztus 25. - 17:31

Mintegy hetven országból több tízezer résztvevőt várnak a szeptember 5-zől 12-éig tartó budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, melynek zárónapján Ferenc pápa misézik majd. 

Ezen a napon akár a százezret is megközelítheti a résztvevők száma – válaszolta a Népszava kérdésre Fábry Kornél atya, a kongresszus főtitkára a katolikus rendezvény keddi sajtótájékoztatóján.

A Népszava érdeklődött arról is, hogy a járvány, illetve a magyar kormány szerint is elkerülhetetlennek tartott őszi negyedik hullám mennyire nehezítette a szervezést, és a résztvevők számíthatnak-e valamilyen járványügyi intézkedésre a kongresszus alatt. Fábry Kornél szerint már az is nehézséget okozott, hogy a nagyszabású rendezvényt egy évvel el kellett halasztani, most pedig abban bíznak, a negyedik hullám nem a kongresszus ideje alatt fog berobbanni. Külön járványügyi intézkedések – például kötelező maszkviselés, távolságtartás – azonban nem lesznek, és a világ minden tájáról érkező zarándokoknak a védettségüket sem kell semmilyen dokumentummal igazolniuk.

Múlt héten volt hír, hogy a kongresszus több ezer résztvevőjének budapesti egyetemi kollégiumokban is biztosítanak szállást, hét felsőoktatási intézmény mintegy 5500 férőhelyet szabadított fel a rendezvény idejére - vagyis ennyi egyetemista beköltözése, tanévkezdése csúszhat. Igaz, az egyetemi vezetőkkel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával a kormány – utólag – megállapodott egyebek mellett arról, hogy az érintett egyetemistáknak szeptemberre nem kell kollégiumi díjat fizetniük, hiányzás sem adható ez idő alatt és biztosítani kell számukra az online oktatást.

Fábry Kornél ezzel kapcsolatban azt mondta, a kollégiumi férőhelyeket felajánlásként kapták, és a résztvevőket nemcsak itt szállásolják el, hanem plébániákon, illetve családoknál is. Ugyanakkor bízik benne, hogy az egyetemi hallgatónak nem okoztak túl nagy kellemetlenséget és semmilyen hátrány nem éri majd őket.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a katolikus világkongresszusnak saját emlékérme, bora és süteménye is lesz - utóbbit "Egy falat mennyország" névre keresztelték és olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek a Bibliában is említésre kerülnek. Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár pedig még hétfőn jelentette be: a kongresszus lebonyolítására egy új operatív törzs is alakult, hogy a rendezvényt a legnagyobb biztonsággal és körültekintéssel szervezhessék meg. (nepszava.hu)