h i r d e t é s

Segélykiáltások a romok alatt: nehéz a mentés a törökországi és szíriai földrengés után

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Segélykiáltások a romok alatt: nehéz a mentés a törökországi és szíriai földrengés után

2023. február 07. - 06:25

A fagyos hőmérséklet, a hó és az eső egész éjszaka akadályozta a túlélők mentését.

Forrás: POLITICO

Kedden hajnalban újabb erős földrengést jelentettek Törökország középső részén. Az amerikai földtani intézet szerint az 5,5-es erősségű rengés 10 kilométeres mélységben volt Golbasi város közelében, írja a BBC. A hétfőn hajnalban Törökország déli és Szíria északi részét érő földrengés halálos áldozatainak száma kedd reggelre 4300 fölé emelkedett.

A kedden, közép-európai idő szerint 03:13-kor történt újabb rengés erősségét a franciaországi székhelyű Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 5,6-osra tette, és az ő méréseik szerint a rengés 2 kilométer mélységben volt. Délkelet-Törökországot utórengések sorozata rázta meg a Gaziantep város közelében hétfő reggel bekövetkezett pusztító földrengés óta. Ezen a drónfelvételen látható a pusztítás mértéke a városban.

A fagyos hőmérséklet, a hó és az eső egész éjszaka akadályozta a túlélők mentését Törökországban, miközben a romok között rekedtek segítségért kiáltanak. „Hangokat adnak ki, de senki sem jön” – mondta egy férfi sírva Hatayban, a Törökország déli részén fekvő tartományban a Reutersnek. A férfi szerint nagyon gyötrelmes várni a mentőkre, miközben hallják a romok alól a segélykiáltásokat.

Szíriában a lázadók által ellenőrzött területen működő mentőszolgálat, a Fehér Sisakosok tagja arról beszélt: „versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a romok alatt rekedt túlélőket”.

A brit származású Sajul Iszlám (Shajul Islam) az elmúlt hét évben az észak-szíriai Idlíbben található al-Shifa kórház intenzív osztályán dolgozott. Ő ezt mondta a BBC-nek: „Amikor azt mondom, hogy ez a legrosszabb, amit valaha láttam, akkor ezt szó szerint értem”. A kórház megtelt, most körülbelül 300-400 beteget ápolnak. Szó szerint két-három beteg jut egy ágyra, és nincs elég személyzet a betegek ellátására. Sajul Iszlám 40-45 súlyos betegről gondoskodik az intenzív osztályon, és azt mondta: „Egyedül nem tudom ezt csinálni, ez lehetetlen”. A férfi nem tud mit tenni: levesz betegeket a lélegeztetőgépről, és olyanokat kapcsol rá a gépekre, akiknek talán több esélyük van a túlélésre.

A világ minden tájáról érkeznek mentőcsapatok a katasztrófa sújtotta területre. A következő néhány óra kritikus lesz a romok alatt rekedt emberek túlélése szempontjából.

Több ezer épület dőlt össze. Az otthonukat elveszített emberek tömegei töltötték az éjszakát a fagyos hidegben. Sokan tábortüzek mellett gyűltek össze, hogy melegen tartsák magukat. (Telex)