h i r d e t é s

Spanyolországban és Portugáliában felére esik a gáz ára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Spanyolországban és Portugáliában felére esik a gáz ára

2022. április 27. - 06:19

Megkezdődik a rezsicsökkentés Spanyolországban és Portugáliában, az Európai Bizottság ugyanis engedélyt adott a két országnak arra, hogy maximalizálják a gázárakat.

Forrás: Taylor Daily Press

Az átmeneti intézkedés 12 hónapon át maradhat érvényben, ezalatt a földgáz és az áram árát szétválasztják - hangzott ez az Euronews műsorában. Az EU engedélyezte a két országnak, hogy szétválaszthassák az áram és a földgáz nagykereskedelmi árát. - írja a Napi.hu

Az első évben a gáz ára megawattóránként 40 euróra, vagyis a mostani szint alig felére csökken. Később az ár ötven euróra emelkedhet.

"Ez az egyezség lehetővé teszi a fogyasztók védelmét, ennek ugyanis épp az az célja, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket védje a nagykereskedelmi áramárak ingadozásától, hiszen most szétválasztjuk a földgáz és az áram árát" - mondta a spanyol energiaügyi államtitkár, Teresa Ribera.

Az egyezség a jövő héten életbe lép, és a fogyasztók májusi számláján lesz először látható. A rendelet nagy veszteséget okoz a helyi energiacégeknek, a kompenzálásukról később döntenek majd - írja híre nyomán az Euronews portálja.

Spanyolország és Portugália azért kapott átmenti felmentést, mert az energiapiacuk alig van bekötve az európai rendszerbe, és mindkét országban nagyon nagy az olcsó megújuló energia aránya.

Spanyolországban és Portugáliában is szocialista-baloldali kormány van hatalmon. A két miniszterelnök tavaly óta küzdött Brüsszelben azért, hogy leválhassanak az uniós árképzési rendszerről, és szétválaszthassák az áram és a földgáz nagykereskedelmi árát. A követeléseiket több másik tagállam is támogatja. (Napi.hu)