h i r d e t é s

Spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat

2022. augusztus 04. - 16:22

Kevesebbet gyakorlatozhatnak a tűzoltók, csökkenteniük kell a járművek futását is – a többi között ezt az utasítást kapták az országos katasztrófavédelemhez tartozó hivatásosok. Július 30-a óta piaci áron tankolhatnak a tűzoltók, mentők és rendőrök is.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Lakatos Péter

Spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat: a szerelést többször gyakorolhatják, de a tűzoltást nem.

Elmaradnak gyakorlatok (havonta egyszer egy nagy megyei gyakorlatot fognak tartani), különböző szintű ellenőrzések (főleg a megyei szintűek), és csökkenteni kell a kocsifutásokat, amivel pedig csak lehet, mindennel spórolni kell – mondta el híradónknak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetnek elnöke.

A szakszervezet már javasolta, hogy kapjon minden tűzoltóság ezer literes tartályt üzemanyag tárolásra. Ez szerintük ugyanolyan jó szolgálatot tenne, mint a mezőgazdasági vállalkozásoknál.

Nehezebb helyzetbe az önkéntes tűzoltóságok kerülhetnek. Egy ilyennél már előfordult, hogy nem vállalták el az oltást egy erdőtűznél használatos járművel, mert nem fizették ki a tankolást.  

Hiába látnak el közfeladatot, szombat óta nem tankolhatnak hatósági áron a tűzoltók, mentők és rendőrök sem. Többletköltségeiket persze megtéríti az állam.

A mentőknél egyelőre az az ajánlás, hogyha a járműben a felére csökken az üzemanyagszint, akkor a lehetőségekhez mérten igyekezzenek pótolni, ami a dízelhiány miatt már többször nehézségekbe ütközött. 

Híradónk körkérdéssel érdeklődött a mentőszolgálatnál, a katasztrófavédelemnél és az országos rendőrfőkapitányságon, hogy adtak-e utasítást a takarékoskodásra, és ha igen, ez befolyásolja-e a szolgáltatás színvonalát. A katasztrófavédelem azt közölte, hogy törekednek a költséghatékony üzemeltetésre. Ha a többi válasz is megérkezik, közzétesszük. (atv.hu)