h i r d e t é s

Strandidő várható a hétvégén

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Strandidő várható a hétvégén

2017. augusztus 05. - 06:44

Várhatóan szombaton tetőzik az elmúlt évek legerősebb hőhulláma, majd vasárnap este végre elér bennünket a markáns lehűlést hozó hidegfront. - írja az Időjárás.hu.

Az egri strand- Fotó: H. Szabó Sándor

A hőmérsékleti maximumok azonban nem maradnak tartósan a kellemes 30 fok alatti tartományban, keddtől ismét erőteljes melegedésre van kilátás…

Az Emmi az augusztus 1., keddtől kiadott hőségriadót a tartós kánikula miatt augusztus 6-a, vasárnap éjfélig meghosszabbította. (MTI)

Augusztus 4-én, pénteken megdőlt a fővárosi melegrekord: Újpesten a legmelegebb órákban 39, 7 fokot mértek! A korábbi rekord 1921-ből származott, akkor 36,7 Celsius-fok volt a fővárosi csúcsérték. (MTI)

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai közül az Alföldön, egészen pontosan Csanyteleken mértük a legmelegebbet: 14 órakor 41,4 fokot mutatott a hőmérő! 

Augusztus 3-án megdőlt az országos melegrekord: Békéssámsonban 40,1 fokig melegedett a levegő! A korábbi rekord 1927-ből származott, akkor kereken 40 fokot mértek Jászberényben. (MTI)

Délelőtt változóan, helyenként erősen felhős lesz az ég, a legtöbb napsütésre a délen, illetve a Tiszántúlon élők készülhetnek. Jelentős csapadék nem várható.

Délután nyugat felől csökken a felhőzet, felhősebb tájak már csak keleten fordulnak elő. Errefelé elvétve helyi záporok kialakulhatnak, máshol azonban estig nem valószínű csapadék. 
Gyenge, mérsékelt lesz az északias légmozgás.

A csúcshőmérséklet általában 35, 40 fok között alakul, de délkeleten ennél magasabb is lehet!

Vasárnap a forróság mellett változékony, de alapvetõen napos idõre van kilátás. Eleinte csak elszórtan, majd egyre többfelé valószínû zápor, zivatar. Megerõsödik az északi szél. A legmagasabb nappali hõmérséklet 33, 38 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton folytatódik a frontmentes rendkívül meleg időszak, tovább terheli szervezetünket az extrém hőség. - írja a meteoklinika.hu.

Reggel nehezen és kialvatlanul ébredhetünk, napközben pedig bágyadtság és a kimerültség érzésével küszködhetünk. A melegedésre érzékenyek körében ráadásul fejfájás is jelentkezhet.

Mások ingerültebbek, ingerlékenyebbek lehetnek a szokásosnál, és agresszívebben reagálhatnak stresszes helyzetekben. 

Az időseknél, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél továbbra is gyakran és hirtelen módon jelentkezhet a vérnyomás-ingadozás, emellett egyre többeknél légszomj, szédülés, rosszullét is felléphet. A tartós hőséggel járó extrém terhelés pedig, ha mi magunk nem teszünk semmit saját egészségünk védelme érdekében, akár életveszélyes is lehet! Az óvintézkedések alkalmazása akár életmentő is lehet a forró napokban! Emésztési panaszai szintén fokozódhatnak, és puffadást is tapasztalhat. Ilyen esetben kerülje a karfiolos, káposztás, valamint a zsíros és nehéz ételeket, és inkább többször egyen kisebb adagokat.

A magas hőgutaveszély mellett a Dunántúlon, illetve a középső tájakon, szombaton ismét nagyon erős lesz az UV-sugárzás is. A déli órákban ajánlott kerülni a tűző napsütést, illetve ügyeljünk a folyamatos folyadék-utánpótlásra is! A vízpartokon ráadásul a sugárzásdózis sokszorosa ér bennünket, ezért a bőrünk védelme érdekében strandolás során ajánlott a szokásosnál is gyakrabban megismételni a magas faktorszámú fényvédőszerrel való újrakrémezést! A forróságban számolni kell továbbá azzal is, hogy jelentős különbség alakul ki testünk és a víz hőmérséklete között, ezért semmiképpen se ugorjunk felhevült testtel a vízbe!

Otthonról elindulva ajánlott napszemüveget is vinni magunkkal, mind az autós, mind a gyalogos közlekedésben jól jöhet, ha elvakítaná a napfény. A baleseti kockázatot jelentősen növeli, hogy a hőségben sokan bágyadtak, figyelmetlenek lehetnek, illetve az utakon ingerlékeny sofőrökkel is találkozhat. Fokozott óvatossággal ajánlott közlekedni!

meteoklinika.hu / idojaras.hu