h i r d e t é s

Suhajda Szilárd balesete: „Leginkább azok kommentálnak, akik a legnyomorultabbak”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Suhajda Szilárd balesete: „Leginkább azok kommentálnak, akik a legnyomorultabbak”

2023. május 31. - 15:08

A Mount Everest megmászására készült Suhajda Szilárd, azonban nem tért vissza, a hír hallatán kommentháború indult az interneten és sokan osztották meg véleményüket vagy tettek elég határozott javaslatot, hogy meg kellene tiltani a hegymászást, főleg kisgyermekes embereknek. 

Suhajda Szilárd - Forrás: Suhajda Szilárd Facebook oldala

A Spirit FM Aktuál műsorában ennek kapcsán szakértők mondták el, hogy miért érezzük úgy, mindent kommentálni kell.

Kitanics Márk klinikai szakpszichológus elmondta: a közbeszédben egyre inkább elszabadulnak az indulatok. Nem csak ebben a posztban látható kommentek azok, amelyek elszabadultak, hanem szinte minden komment. Van mögöttünk egy nagyon feszült időszak a pandémiával, a gazdasági nehézségekkel, a háború kiteljesedésével, ami egy erőteljes frusztrációt okoz az emberek nagy részének.

„Egy ember elveszíti az egzisztenciáját, ettől frusztrált lesz, szerencsétlennek tartja magát, és gyakorlatilag ez a fajta összehasonlítás, amiben másokat letorkolunk, másokra rálépünk, másokat minősítünk, kicsit így a saját magasztosságunkat felszínre hozza. Azt láthatjuk, hogy mások hozzánk képest mennyivel nyomorultabbak, szerencsétlenebbek, másokat kritizálunk, és ezzel egy kicsit felemeljük magunkat. Nagyon sokszor azt látjuk, hogy leginkább azok kommentálnak, akik a legfrusztráltabbak, legfeszültebbek, legnyomorultabb életet élik, leginkább ők azok, akik hozzászólnak az ilyen posztokhoz.”

A szakember hozzátette: látni kell azt is, hogy egy csomó ember arctalanul tud kommentelni, és leginkább ezek az arctalan kommentek azok, amelyek a legdurvábbak tudnak lenni. Illetve azzal, hogy széles körben meghallgathatják őket, széles körben tudják az ő saját gondolataikat nyilvánosságra hozni, ez rengeteg embert felbátorít arra, hogy akár szélsőséges információkat is megoszt. Az emberi viselkedés több száz évvel is ilyen volt – magyarázta a pszichológus – csak most az internet miatt jobban láthatóvá válik a szélsőséges gondolkodás. Mindenki a saját mentalitása, saját temperamentuma szerint tud reagálni egy eseményre, amely függ az illető intelligenciától, ideológiájától, a közbeszéd állapotától is.

„Azok az emberek, akik másoknak ezt a fajta csúcsteljesítményét, ami kibontakozóban van, még akkor is, hogyha nem sikerül, ilyen mértékű kritikával illetik, az általában arról szól, hogy ők annyira konformisták, és annyira nem akarnak ebből kimozdulni, hogy nem is értik ezt meg. Tehát ez egy olyan fajta gondolkodásmód, ami egy egyszerű gondolkodású embernek nem érthető, hogy miért akar valaki a hidegben felmászni egy csúcsra. Mindenki másképpen gondolkodik, sokkal inkább a toleranciát kéne egy kicsit szélesíteni, hogy toleráns módon el tudjuk képzelni azt, hogy más nem úgy gondolkodik, nem ezek a prioritásai, és nem ezt tekinti életcéljának, amit mi.” – hangsúlyozta Kitanics Márk.

Az irigység velünk született tulajdonság. Az emberi lélek, az emberi mentalitás nem tud olyan gyorsan változni, mint ahogy a kultúra változik.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható: