h i r d e t é s

Szabotázsakció érhette az Északi Áramlatot?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szabotázsakció érhette az Északi Áramlatot?

2022. szeptember 28. - 06:05

Ha igen, akkor melyik fél? A dán hadsereg készített felvételt a furcsa gázszivárgásról.

Gázszivárgás látható az Északi Áramlat 2 vezetékben a dán F-16 elfogóból Bornholmban, Dániában - Forrás: Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/via Reuters

Délelőtt óta több helyen is szivárog a gáz az Északi Áramlat-1 és -2 vezetékekből, írja az al-Dzsazíra. A szivárgásokról először a dán hadsereg készített videót.

Azóta több európai ország is nyomozásba kezdett.

Egy dán szakértő szerint nagyon gyanús a szivárgások időzítése, hiszen azok pont akkor történtek, amikor átadták a Balti Vezetéket, ami Norvégiából fog gázt szállítani Lengyelországba, hogy ki tudják vele pótolni az orosz kimaradást.

Az Északi Áramlat-1-ben két szivárgás van, mindkettő a Bornholm nevű dán sziget közelében. A szakértők szerint az efféle szivárgások nagyon ritkák, az pedig, hogy egyszerre ennyi történik, „példa nélküli”.

Több opció is van arra, miként történhetett a baleset:

  • technikai malőr,
  • rossz karbantartás vagy annak elmaradása,
  • szabotázs.

Ukrajna azt állítja, hogy a szivárgásokat Moszkva okozta, és „terrortámadásnak” nevezték az esetet az EU-val szemben. A Kreml is lehetségesnek tartja a szabotázst. Hozzátették, hogy szerintük a probléma az „egész kontinens” biztonságára kihat. A lengyelek szerint is szabotázs volt az eset, a dánok szerint pedig nem szabad elvetni ezt a lehetőséget. Az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy túl korai még spekulálni az okokról.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Meglehet, hogy a támadásért Ukrajna vagy az orosz támadás ellen védekező ország valamely támogatója felelős. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy „önmerénylet" történt, vagyis orosz egységek hajtották végre a támadást azzal a szándékkal, hogy növeljék az EU földgázellátása körüli bizonytalanságot, tovább mélyítve az energiaválságot és ismét felhajtva a földgáz piaci árát, amely az utóbbi napokban csökkent. (rtl.hu)