h i r d e t é s

Szakszervezetek: ha kötelező lesz az oltás, leáll a MÁV, és a Volán is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szakszervezetek: ha kötelező lesz az oltás, leáll a MÁV, és a Volán is

2021. november 02. - 17:26

"Ha kötelező lesz az oltás, leáll a MÁV, és a Volán is" - ezt a Vasutas Szakszervezet elnöke, és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke mondta az ATV Híradónak. A BKV-nál jelenleg egyeztetések zajlanak az ügyben, és a MOL-nál sem hoztak még döntést.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI Fotó/Balázs Attila

"A 8 millió magyar állampolgár, aki felnőttkorú, tehát megkaphatja az oltást, ebből a 8 millióból képesek leszünk június elején 7 milliót beoltani" - ezt még április elején mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A terv azonban nem sikerült, nem kérték ennyien a vakcinát, és azóta már a negyedik hullám is elindul, a kormány pedig továbbra is igyekszik rávenni az embereket az oltásra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra,hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára.

A MOL kommunikációs vezetője az ATV Híradójnak azt mondta, erről még nem hoztak döntést. Bakos Piroska szerint a cég minden olyan döntést előremutatónak tart, amely nagyobb mozgásteret biztosít a munkavállalók egészségvédelmében, és segít fenntartani a cégek működését.

"Krízismenedzsment csapatunk már vizsgálja a kormányrendelet részleteit, de csak később tudunk dönteni, akkor, amikor látjuk az országos, és a MOL-on belüli statisztikákat, illetve minden szakmai szervezettel tárgyaltunk" - fogalmazott.

híradónk több vállalatnak is írt, hogy megtudják, döntöttek-e már az oltás bevezetéséről. A BKV közleményt küldött, amelyben az áll: jelenleg is egyeztetések zajlanak a témában. A Telekom és a MÁV Zrt., amelyhez a Volán is tartozik, nem reagált a megkeresésre.

Ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés - a baljós előrejelzést a Vasutas Szakszervezet elnöke mondta Híradónknak, hozzátéve, hogy a vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak.

"Azonban ha ezt szétbontom szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oldottság sajnos a legrosszabb aránnyal van" - fogalmazott Meleg János.

A helyzet a Volánnál sem jobb a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint. Dobi István úgy véli, nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán. Elmondta, hogy óriási a felháborodás a munkavállalók körében az esetleges kötelezővé tétellel kapcsolatban. "Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk" - tette hozzá Dobi István.

Azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt. Az oltási kötelezettség alól orvosi igazolással lehet mentesülni. (atv.hu)