h i r d e t é s

Százhetven túszt ejtettek dzsihádisták

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Százhetven túszt ejtettek dzsihádisták

2015. november 20. - 13:46
0 komment

A túszok közt van afrika leggazdagabb embere.

Százhetven embert túszul ejtettek és legalább hármukkal végeztek dzsihadista fegyveres támadók Mali fővárosában, Bamakóban egy luxusszállodában november 20-án, pénteken a hotel üzemeltetője közleménye szerint - adta hírül a hirado.hu.


Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere

A Bamako központjában, kormányzati és diplomáciai épületek közelében lévő Radisson Blu hotelben az azt üzemeltető Rezidor Hotel Group közleménye szerint a támadók 140 vendéget és a személyzet 30 tagját ejtették fogságba a hetedik emeleten. A fegyveresek számát különböző beszámolók kettő és tizenkettő közé tették. A BBC szerint 13 halottja van a támadásnak, köztük 5 ENSZ-dolgozó. A mali belbiztonsági hatóságok szerint a támadásban legalább három túsz életét vesztette, más források kilenc halottról számoltak be. A biztonsági erők egy katonai szóvivő közlése szerint nagyjából tucatnyi embert kiszabadítottak. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági források szerint a túszejtők néhány embert maguk engedtek szabadon, köztük azokat, akik idézni tudtak a muszlim szent könyvből, a Koránból.

Egy milliárdos is a túszok közt van

Beszámolók szerint a fegyveresek péntek reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát, s a támadás során azt kiáltozták, hogy Allah akbar (Allah nagy). Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek a támadók, akik az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint dzsihadisták. Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé értesülései szerint a túszok között van Aliko Dangote nigériai milliárdos is, aki az amerikai Forbes magazin szerint 18,6 milliárd dolláros vagyonával Afrika leggazdagabb embere. Rajta kívül francia, török és kínai állampolgárok is vannak a túszok között. A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták, és például a francia Air France légitársaság személyzetet is itt szokott megszállni. A hotel környékét a hatóságok lezárták, a helyszínen vannak a mali különleges erők és francia katonák is.

Forró a helyzet Maliban

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katonai állomásozik. A külföldi katonai jelenlét ellenére számos lázadócsoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein. Bamakóban márciusban egy étterem elleni támadásban öten haltak meg, a merényletet szélsőséges iszlamisták vállalták magukra.  A külföldi katonai jelenlét ellenére számos lázadócsoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein. Bamakóban márciusban egy étterem elleni támadásban öten haltak meg, a merényletet szélsőséges iszlamisták vállalták magukra.

civishir.hu (Címlap: Radisson Blu Hotel, Bamako - Forrás: tripadvisor.fr)

Az AFP hírügynökség értesülései szerint katonák kezdték meg a szálloda ostromát. Az eddigi információk szerint 170-en rekedtek abban a bamakói szállodában, amit fegyveresek támadtak meg péntek reggel. A Mali fővárosában lévő szállodából a helyszíni jelentések szerint lövöldözés hallatszott.

A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát lerohanták a fegyveresek, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták. A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a fegyverek hangja az utcáról is hallható.

Szemtanúk és a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú biztonsági illetékések szerint a fegyveresek 140 vendéget és a szálloda személyzetének 30 tagját ejtették foglyul.

Augusztusban is volt egy hasonló támadás Mali egy másik vársoában, Sevare-ben. Akkor a fegyveres támadó 13 embert ölt meg, köztük az ENSZ egyik munkatársát.

11:11 - A BBC azt írja, hogy néhány túsznak sikerült kiszöknie az épületből. Közben kínai hírügynökségek szerint öbb kínai állampolgár is a hotelban rekedt. A Reuters szerint két biztonsági őr megsérült a támadásban.

11: 20 - A Reuters szerint a fegyveresek elengedtek néhány túszt, akik tudtak idézni a Koránból.

11:50 - A CNN -nek az ENSZ egyik munkatársa azt mondta, hogy három embert megöltek a támadás során.

Kínai túszok is vannak

Közben felkerült egy videó is, ahogyan a katonák megközelítik a szállodát. A videót az egyik kínai túsz készítette.

12:55 - A Guardian szerint a a katonság különleges erői is támadást indítottak a fegyveresek ellen.

13:10 - A helyi, állami televízió szerint 80 túszt sikerült épségben kiszabadítani a hotelből.

13:40 - Egy kiszabadított túsz nyilatkozott a France 24 hírcsatornának. Azt mondta, hogy a rendőrség és a helyszínen lévő biztonsági erők segítettek neki kimenekülni az épületből.

"Még mindig nagyon sokan vannak az épületben. A bejáratnál holttesteket is láttam. Szörnyű volt."

- mondta a túsz a televíziónak.

13:51 - A Reuters egy kiszabadított túszra hivatkozva azt írja, hogy az egyik támadó angolul beszélt. 

13:55 - Egy helyi újságírónak azt nyilatkozták a biztonsági erők, hogy azért sikerült ennyi túszt kiszabadítaniuk, mert a támadók nem ismerték jól az épületet.

 

tenyek.hu