h i r d e t é s

Szenvedünk a költségek miatt, már az élelmiszeren spórolunk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szenvedünk a költségek miatt, már az élelmiszeren spórolunk

2023. május 12. - 17:23

Tízből heten bizonyos élelmiszereket hagynak el vagy csökkentenek, valamint olcsóbb élelmiszer-alapanyagokat használnak a spórolás érdekében. Az OTP felmérése szerint a lakosság 76 százalékának jelentősen nőttek a költségei.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A 18 és 70 év közötti lakosság 76 százalékának jelentősen, 19 százaléknak pedig enyhén nőttek a költései, mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy nem történt változás a kiadásaiban – derült ki az OTP Bank reprezentatív Öngondoskodási index felméréséből, amelynek összegzését pénteken juttatták el az MTI-nek.

A HÁZTARTÁSI KIADÁSOK KÖZÜL LEGINKÁBB AZ ÉLELMISZER, AZ ENERGIA ÉS REZSI, VALAMINT AZ ÜZEMANYAG ÉS KÖZLEKEDÉS ÁRAIBAN TŰNIK FEL AZ EMBEREKNEK A VÁLTOZÁS, DE JELENTŐS AZOKNAK A SZÁMA IS, AKIK A VENDÉGLÁTÓSZEKTOR, AZ ÉPÍTŐANYAGOK VAGY ÉPPEN AZ ELEKTRONIKAI, MŰSZAKI CIKKEK ÁRAI TERÉN TAPASZTALJÁK AZ EMELKEDÉST.

A lakosság nagy része szinte az összes vizsgált területen további jelentős áremelkedésre számít a kutatás szerint, melynek köszönhetően a háztartások már tavaly elkezdték visszafogni a fogyasztásukat: tízből nyolcan az élelmiszereken, az emberek háromnegyede a rezsin, míg 65 százalék a tartós fogyasztási cikkeken igyekszik spórolni. De igen magas azoknak is az aránya, akik a szórakozás és a vendéglátóhelyek látogatásának csökkentésével (64 százalék) vagy éppen az üzemanyag és a közlekedési költségek visszafogásával igyekeznek félretenni.

A LEGTÖBBEKET ÉRINTŐ TERÜLETEN, AZ ÉLELMISZERVÁSÁRLÁSNÁL TÍZBŐL HETEN BIZONYOS ÉLELMISZEREKET INKÁBB ELHAGYNAK VAGY CSÖKKENTENEK, ILLETVE OLCSÓBB ÉLELMISZER-ALAPANYAGOKAT VÁSÁROLNAK, HOGY EZZEL IS SPÓROLJANAK.

Jelentős számban vannak azok is, akik a megtakarítás növelése érdekében hosszabb lejáratú élelmiszerekből nagyobb mennyiségben halmoznak fel, valamint kevesebbet járnak étterembe, vagy ritkábban rendelnek ételt és inkább otthon főznek. Sokan pedig a saját zöldség- és gyümölcstermesztésbe belevágva igyekeznek kímélni a pénztárcájukat – sorolta összefoglalójában az OTP Bank. (Index)