h i r d e t é s

Szijjártó a német külügyminiszterrel balhézott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó a német külügyminiszterrel balhézott

2023. május 23. - 07:49

Politico: Szijjártó összeszólalkozott a német külügyminiszterrel

Annalena Baerbock német külügyminiszter - Forrás: Galileo.tv és Szijjártó Péter - Fotó: Fehim Demir / EPA / MTI

Politico diplomáciai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Szijjártó Péter és Annalena Baerbock német külügyminiszter zárt ajtós külügyminiszteri találkozóján szóváltásba keveredett.

A szóváltás akkor történt, amikor arról volt szó, hogy hazánk addig nem hagyja jóvá az Ukrajnának szánt 500 millió eurós, fegyverbeszerzésre szánt segélycsomagot és a következő szankciós csomagot, amíg Ukrajna nem veszi le az OTP-t arról a listáról, amely a háború nemzetközi szponzorait tartalmazza.

Miután a magyar külügyminiszter erről beszélt,  Baerbock visszakérdezett, hogy meg nem nevezett jelentések szerint az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, illetve felrótta azt is, hogy miért ad a bank hitelt orosz katonáknak.

Szijjártó visszautasította a német külügyminiszter által sorolt vádakat, a jelentéseket „nem helytállónak” nevezte, valamint hangsúlyozta, hogy a bank vezetése „nyilvánosan támogatja Ukrajnát”.

A Politico szerint egyébként a vitát megelőzően Észtország és Svédország is arra kérte Szijjártót, hogy Magyarország ne akadályozza az egységes európai fellépést. (24.hu)