h i r d e t é s

Szijjártó Péter megszólalt a Joe Biden-afférről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó Péter megszólalt a Joe Biden-afférről

2021. január 11. - 08:17

A külgazdasági miniszter ezt nem értékelné túl, szerinte választási kampány volt.

A kép illusztráció! - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Az viszont beszédes, hogy amikor Szijjártó Péter Joe Biden korrupciógyanús ügyeit kérte számon, akkor a kormány narratívája szerint "beleavatkozott más ország belügyeibe". Ellentétben azzal, amikor megostromolták Trump hívei a Capitoliumot, a magyar kormány nemhogy nem ítélte el az ott történteket, hanem csak annyit mondtak, hogy ez "amerikai belügy" majd az egész felfordulást igyekeztek Joe Biden-re tolni és egy földszintes párhuzamot vontak a 2006-os magyar eseményekkel, amelyet szintén igyekeznek a jelenlegi ellenzékre hárítani.

Az mfor.hu-n megjelent nagyinterjúban hosszan okfejti Szijjártó Péter, hogy mit mondott és miért mondta azt.

Elég kemény megjegyzést tett ukrajnai kapcsolataira, családtagja üzleteire az amerikai elnökválasztás előtt.

A lap meg is kérdezte, hogy fenntartja-e az akkori állításait. Szijjártó erre a kérdésre azt választolta, hogy "csak annyit mondtam, hogy mielőtt ő közép-európai országokat rágalmaz, és egy közép-európai nemzetet sért meg azzal, hogy diktatúrának állítja be, azelőtt lehet, hogy neki címezve is lennének olyan kérdések a térségünkhöz kötődően, amiket meg kellene válaszolnia."

"Szükség lesz bármilyen külpolitikai protokolláris gesztusra a magyar kormány részéről, hogy ez a konfliktus elsimítódjon, vagy múlt időbe kell helyezni az egészet?" - érkezett a kapcsolódó kérdés.

Szerinte ez így rendben van; "Mi simítódjon el? Az, hogy minket autoriter államnak nevezett, vagy mi? Az teljesen evidens, hogy számunkra fontos a harmonikus együttműködés az Egyesült Államokkal, ezt számtalanszor kinyilvánítottuk már. Ha ez gesztusnak számít, akkor elmondtuk. A nagykövetünk folyamatosan tartja a kapcsolatot az amerikai vezetőkkel, politikusokkal, abban a körben is elhangzik ez rendszeresen."

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.