h i r d e t é s

Szolnoki ellenzék: Szolnok ne csak papíron, de a gyakorlatban is a Tisza fővárosa legyen!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szolnoki ellenzék: Szolnok ne csak papíron, de a gyakorlatban is a Tisza fővárosa legyen!

2023. február 17. - 09:12

Ellenzéki politikusok hirdettek fórumot csütörtök délutánra a Széchenyi városrészben. A gyűlés helyszínét adó Piros Iskola földszinti tanterme hamar megtelt az érdeklődőktől.

Forrás: László Norbert

Tóth Áron, az LMP megyei elnöke felvezetőjében elmondta, hogy Szolnok csak nyerne azzal, ha a kormányzat végre újraindítaná a panelprogramot, hiszen a városrészben túlnyomó részben tízemeletes és négyemeletes lépcsőházak vannak és ezzel a megoldással valóban elérhető lenne a társasházak rezsiköltségeinek jelentős csökkentése.

Kiemelte, hogy városi probléma többek között a kevés zöld terület, hiszen a klímaváltozást már a szolnokiak is érezhetik egy – egy forró nyár alkalmával, ezért mielőbb növelni kellene a város és benne a városrész zöld területeit.

Dr. Füle István, a DK önkormányzati képviselője elmondta, hogy Szolnokon nem áll rendelkezésre elegendő forrás a települési fejlesztési feladatokra, továbbá a helyi menetrendszerinti autóbuszjáratok finanszírozására sem. A buszközlekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a város több mint 1 milliárd forinttal adós az üzemeltetőnek, amit szintén nem tud kifizetni a városvezetés.

Györfi Mihály, Szolnok MSZP-s alpolgármestere bízik benne, hogy a város egyszer valóban a Tisza fővárosa lesz és ezt nem csak papíron olvashatjuk majd, hanem társadalmi elégedettség szintjén is mérhetővé válik, hiszen sok évvel ezelőtt Szolnokon valóban több fürdő biztosította a városiak és a turisták kikapcsolódását, de mára ez a lehetőség jócskán megcsappant. 

Györfi megfogalmazta, hogy Szolnokot is fel kell készíteni a jövőre és a távhő helyett a geotermikus energiafelhasználás felé kell fordulni, hiszen ez az energia itt van Szolnok ”alatt”, ezt a lehetőséget ki kell használni – mondta. Aláhúzta, hogy már Magyarországon is vannak települések, ahol kísérleti módszerrel ugyan, de elkezdték a termálvíz ezirányú hasznosítását is, ezzel egyébként jelentősen csökkenthető lenne a fűtésre fordított kiadás mennyisége.
Az alpolgármester beszámolt saját tapasztalatairól is és előremutatónak tartja azon ötleteket, hogy városszerte, akár több ponton is parkolóházak létesüljenek az egyre nagyobb problémának számító parkolási nehézségek felszámolásának érdekében.

Borda Zoltán önkormányzati képviselő felszólalásában tudatosította a fórum vendégeivel, hogy nagyon sokszor azt érzi, hogy a fideszes városvezetés igyekszik őt lassítani, akadályozni a képviselői munkájában, amit a közgyűléseken és egyéb módon is igyekszik szóvá tenni.

Címkék: