h i r d e t é s

Tetőtéri ablak, a kényelmesen fényes megoldás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tetőtéri ablak, a kényelmesen fényes megoldás

2023. július 07. - 13:00

A lakások és házak esetében esszenciális kérdés, hogy a lakóterekbe mennyi természetes fény jut be. Az alapvető egyenlet: több üvegfelület = több fény. A tetőterekben azonban a nyílászárók sem a megszokott rendet követik, így ezek a szobák speciális megoldást kívánnak.

Komfortos napfény

A házak, lakások és mindenfajta élettér alapvető szempontja, hogy kellőképpen komfortos és otthonos legyen. Ennek kivitelezésére nem igazán léteznek egységes szabályok, hiszen ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek mást jelent a kényelem, más-más környezetben érzi jól magát. Annyi azonban talán egyezményesen is kijelenthető, hogy a természetes fénynek óriási szerepe van a lakóterek pozitív hangulatának, komfortjának megteremtésében.

Szerencsére a napfény természetes módon adott, annak bejuttatása a szobákba azonban már a mi feladatunk. Erre természetesen a különféle nyílászárók, ablakok, ajtók és más üvegfelületek jelentik a legideálisabb és legegyszerűbb megoldást. Ház és lakás nem is létezhet ablakok nélkül, így ez legalább annyira természetes, mint a napfény maga. Bizonyos helyiségek, például a tetőterek azonban speciálisabb megoldásokat igényelnek. A Roto tetőtéri ablak kínálata pedig éppen ebben segít.

Egy tetőtér különlegessége

A tetőterek esetén némiképp speciálisabb körülményekkel érdemes számolni, mint a hagyományos szobáknál. Ennek legfőbb oka a falfelületek – vagyis a tető – dőlésszöge, és a viszonylag kevés sík falfelület. Az esetek jelentős többségében a tető dőlésszöge határozza meg, hogy milyen tetőtéri ablak szerelhető be az adott helyiségben. Szerencsére általában szabványos méretekkel és szögekkel találkozhatunk, de természetesen mindig vannak kivételek. A tetőtéri ablak azonban minden helyzetben alkalmazható.

Mindenképpen fontos megjegyezni egy tetőtéri ablak esetén azt is, hogy a telepítése sem jár különösebb gonddal. Ennek oka pedig a készen kapott megoldásokban keresendő. Ezek a nyílászárók ugyanis jellemzően beépítésre készen, kerettel, tokkal együtt érhetők el a forgalmazók kínálatában. Ezáltal már a beépítés is az egyszerűség jegyében történhet, ám a tetőtéri ablak a használat során is legalább ekkora kényelmet biztosít a felhasználók számára.

Felhasználói igények mentén

Bár a legtöbb tetőtéri ablak alapvetően ugyanazt a szerkezeti és működésbeli sémát követi, mindig van tér az egyéni igényeknek, speciálisabb megoldásoknak. A billenő ablakok mellett például teljesen nyitható verziók is elérhetők, melyek még szabadabb levegőáramlást biztosítanak a tetőterekben. Egy tetőtéri ablak emellett kényelmesen, minden fajta nehézség nélkül kezelhető. A nyitás és zárás egy mozdulattal megoldható, az ablakok szigetelőképessége ugyanakkor páratlan.

A különböző kiegészítők, fényzáró rolók, reluxák segítségével még tovább növelhető a helyiségek komfortja. A tetőtéri ablak utat nyit a napfénynek, de adott esetben fontos lehet annak szabályozása is. A felsorolt kiegészítők ebben segítik a tulajdonosokat, ezzel abszolút a saját igények mentén alakítva a szobák környezetét. Ha tehát a cél a résmentes szigetelés, az elegendő napfény bejuttatása a tetőtérbe, illetve a kifogástalan szellőzés biztosítása, a tetőtéri ablak jelenti az első számú megoldást.

Címkék: