h i r d e t é s

Több ezer liter pancsolt bort zároltak - mutatjuk a részleteket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több ezer liter pancsolt bort zároltak - mutatjuk a részleteket

2016. január 15. - 10:31
0 komment

Mintegy 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során a Bács-Kiskun megyei Kecelen, Tüskösi Pincészet Kft. borászati üzemében.

Fotó: napi.hu

A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának laboratóriumi vizsgálatai során több mint 8500 liter bor bizonyult hamisítványnak, mivel azok alkoholtartalma - 47 és 71 százalék közötti arányban - nem szőlő eredetű cukorból származott - írja a napi.hu.

További több mint 4500 liter bor hibásnak, közfogyasztásra alkalmatlannak minősült. A hatóság munkatársai a pincészet teljes készletét zárolták, így azok már kereskedelmi forgalomba nem kerülhettek.

A "borok" nagy része nem látott szőlőt

A kifogásolt termékek sorában 3921 liter borseprőként nyilvántartott tétel található, ezek alkoholtartalmának 60 százaléka nem szőlő eredetű. Az alkalmatlannak talált fojtott mustként nyilvántartott tétel 3982 litert tett ki - ennek alkoholtartalma már 71 százalékban nem szőlő eredetű. A hatóság 4564 liternyi Cserszegi Fűszeres kapcsán tartalmi és érzékszervi kifogásokat talált, illetve megállapította, hogy a termék félédes fehérborminősítése nem helytálló.

Ezenkívül  633,5 liternyi, az ügyfél nyilvántartásában nem szereplő alkoholos folyadék szintén hamisított termék, a Nébih szerint alkoholtartalmának 47 százaléka nem szőlő eredetű.

Továbbá a pincészetben megállapításra kerültek súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, borászati termék előállításához meg nem engedett anyagok tárolása és egyéb jogsértések. A hamisított termékek mennyisége és az elkövetés súlya miatt az előállítóval szemben mintegy 30 millió forint minőségvédelmi bírságot szabott ki a hivatal.

 

napi.hu