h i r d e t é s

Több magyar bank is érintett lehet a nemzetközi pénzmosási botrányban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több magyar bank is érintett lehet a nemzetközi pénzmosási botrányban

2020. október 07. - 09:52

Magyarországi bankok is érintettek lehettek a nemzetközi pénzmosási botrányban – írja a napi.hu.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Négy magyar bank érintettségét mutatták ki a néhány hete kipattant nemzetközi pénzmosási botrányban, a kiszivárgott iratok szerint Tanzániától Indián át Oroszországig történtek gyanús pénzmozgások magyarországi számlákról. 

Az OTP is az egyike volt annak a féltucat magyarországi banknak, amelyek fennakadtak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatán, és bírságot kaptak, mivel a felügyelet hiányosságokat tapasztalt a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatos gyakorlatában. Az OTP még viszonylag kis összegű bírsággal megúszta: 11 millió forintos büntetést kellett fizetnie. Ennél kevesebbet, 7 milliós büntetést kapott a K&H, a többi banknál vastagabban fogott a felügyelet ceruzája. A Sberbank és az Erste egyenként 19 milliós, az UniCredit 20 milliós, míg a Magnet Bank 48,2 millió forintos bírságot kaptak.

Valamivel később, még a nyár folyamán két újabb hitelintézet, a CIB és a Raiffeisen is fennakadt az MNB vizsgálatán. A felügyelet CIB Banknak 9,625 millió, a Raiffeisen Bank számára pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, s (a jogsértések típusától függően) 90-105 napos határidővel kötelezte a bankokat a hiányosság kijavítására és az arról való írásbeli rendkívüli adatszolgáltatásra a jegybank számára. 

A két évvel ezelőtt indított témavizsgálat előtt is voltak pénzmosással kapcsolatos botrányok Magyarországon. Az egyik legismertebb ezek közül a Magnet Bankhoz köthető, amelynél az MNB Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák kapcsán folytatott célvizsgálatot a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabályi előírások betartására vonatkozóan 2014-ben. (168ora.hu)