h i r d e t é s

Több mint 1500 fertőzöttet találtak az általános iskolákban a tesztelés második hetében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Több mint 1500 fertőzöttet találtak az általános iskolákban a tesztelés második hetében

2020. december 07. - 12:34

Az operatív törzs ezen a héten már szűkmarkúbban bánt az adatokkal.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Részletes számadatokat közöltek az ágazati tesztelés második hetéről az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, ahol az is kiderült, a már Magyarországon lévő orosz vakcina más, mint az a kínai, amelynek dokumentációja hamarosan ideér.

A korábbi napokénál sokkal jobb járványügyi adatokat közöltek hétfőn a Koronavírus.gov.hu portálon, a folyamatosan 150-es vagy afölötti halálozási számok után egy alig 100 fölötti adat érkezett, az új fertőzöttek számát tekintve pedig csaknem feleződés volt tapasztalható.

Hétfő reggel aztán összeült az operatív törzs újra, és Orbán Viktor jelenlétében - Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közlése szerint - döntöttek arról, milyen átmeneti korlátozások lesznek érvényben az ünnepek idején. (Orbán Viktor pénteken előre bocsátotta, hogy a tudósok nem támogatnak semmiféle lazítást.)

Az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján ezekről az új korlátozásokról nem volt szó.

Elsőként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára tett bejelentéseket, a kéthetes ágazati (egészségügyi és szociális intézményi dolgozók, bölcsődeiek, óvidaiak, iskolaiak) tesztelési folyamat második hetének eredményeit közölve.

"1077 mintavevő csapat járta az országot, egy-egy csoport két főből állt, 812 mintavevő csapatban volt az egyik tag egyetemista, a másik tag mindenütt sofőr volt" - közölte. További számokat sorolva elmondta, 117 koronavírus-pozitív bölcsődei dolgozót találtak az elmúlt héten, 697 óvodait, 1542 iskolait. Az első héten 2,44, a második héten 1,98 százalékban találtak pozitív eseteket az általános szűrések során.

Az iskolai tesztelési adatokat elemezve úgy döntöttek, hogy ezen a héten a területi közigazgatási dolgozók közül az ügyfélkapcsolatiakat tesztelik elsőként.

A tesztelés továbbra is önkéntes, ingyenes - tette hozzá György István, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki a kéthetes munkát lehetővé tette.

Müller Cecília országos tisztifőorvos rendhagyó módon szintén köszönetnyilvánítással kezdte.
Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy ki tudják emelni a fertőzötteket az ágazati teszteléseknek köszönhetően. Sürgette, hogy "aki pozitívnak bizonyul bármilyen módon, különítse el magát, ne várjon a hatósági intézkedésekre, értesítésekre."
Elmondta még, az operatív törzs folyamatosan vizsgálja a járvány folyamatát, ez vezet ahhoz, hogy a megfelelő döntéseket időben hozzák meg.
Müller Cecília beszámolt arról is, hogy "a karácsonyi korlátozások ügyében Orbán Viktor személyesen tesz bejelentést" még a hétfői napon.

Bevallotta, az egészségügy mostanra már nagyon nehéz helyzetben van a küzdelemben, de megoldást csak a vakcina jelent majd a koronavírus-járvány ellen.

Ajánlotta még a Vakcinainfo.gov.hu portált, ahol majd lehet jelentkezni a koronavírus-védőoltásra, és sok információt is megjelenítenek még ezen. A 60 éven felüliek a portál legfontosabb üzeneteit levélben is megkapják Müller Cecíliától, a borítékban válaszboríték is érkezik.

Oltást először a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek kaphatnak, "addig is tartsuk meg az egészségünket, amennyire csak lehetséges" - nyomatékosította.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 11 602 maszktalan személlyel szemben intézkedtek eddig összesen. Az elmúlt hétvégén 768 embert "szedtek elő" emiatt, egyre többeket.

A kijárási tilalmat és a csoportsulás szabályait 1365-en szegték meg. 4-en megintcsak megszegték a kutyasétáltatás laza szabályait, jelesül az 500 méteres korlátozást.

492 büntetőeljárást indítottak, 98 gyanúsítottat hallgattak ki. (Infostart)