h i r d e t é s

Több tízezer ultrarealisztikus ősi sziklafestményt fedeztek fel az Amazonasnál

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Több tízezer ultrarealisztikus ősi sziklafestményt fedeztek fel az Amazonasnál

2020. december 06. - 07:50

A kolumbiai Serranía La Lindosa területén olyan felfedezést tettek a régészek, melyre korábban még nem volt példa, több tízezer ősi festményt találtak, melyek vadállatokat és embereket ábrázolnak.

Forrás: Artnet News

A kutatás még 2017 és 2018 között zajlott le a területen, a meglepő felfedezésről pedig egy dokumentumfilm is készült. José Iriarte, az Exeteri Egyetem kutatója az Artnet News-nak úgy fogalmazott, lenyűgözte a festmények realizmusa, melyek annak ellenére ilyen valósághűek, hogy még a jégkorszak idején készültek.


Forrás: Artnet News

A kutató kiemelte, a festmények sokfélesége, a vízi élőlények ábrázolása, mint a halak, teknősök, anakondák és boák, vagy éppen a szárazföldi állatok, mint a majmok, őzek, óriás lajhárok és lovak, illetve a madarak mind nagy részletességgel megfestett figurák.

Az ősi festők tökéletes alapot választottak az alkotásoknak, ugyanis egy finom szemcsés kőfelületet választottak, mely így ellenállt az esőzéseknek is. A falat egyébként egy műholdas kép segítségével fedeztek fel a kutatók, a jelenleg disszidensek által őrzött területre pedig engedélyt kellett kérniük, ám az öt órás út végén sikerrel tanulmányozhatták a festményeket, testközelből. (liner.hu)