h i r d e t é s

Többfelé készülhetünk esőre, záporokra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Többfelé készülhetünk esőre, záporokra

2023. május 17. - 05:40

Péntekig tart a mozgalmas, csapadékos időjárás.

Az erősen felhős, borult időben többfelé lesz eső, zápor, a középső és a Dunától keletre eső tájakon pedig kifejezetten zivataros lehet a délután. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. A Dunántúlon és a középső tájakon az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Hajnalra többfelé pára, köd képződhet.
A legalacsonyabb hőmérséklet reggel 10 és 16 fok között alakulhat. Napközben nyugaton és északnyugaton 12 és 16, máshol 18 és 25 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Melegrekord: 33,5 fok Tiszakécske, 1983

Hidegrekord:
-1,2 fok Zabar, 2016

Orvosmeteorológia

Főként a Dunántúlon és a középső tájakon hidegfronti hatás érvényesül, de bizonyos tünetek az ország más tájain is jelentkezhetnek.
Az érzékenyek körében továbbra is előfordulhatnak vérnyomáspanaszok, keringési problémák, alvászavarok, ízületi- és görcsös panaszok, fejfájás és migrén.
A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.
A fülledt időben nehézlégzés, légszomj és rosszullét is előfordulhat.
Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.
Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, ajánlott tehát kicsit rétegesebben öltözködni.
Az UV-sugárzás napközben csak nagyon kevés helyen érheti el az erős fokozatot, de ezeken a tájakon ilyenkor a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.